Съборът на Рожен бе превърнат в активно мероприятие на Държавна сигурност от ченгетата, които подкрепят Румен Радев

Съборът на Рожен бе превърнат в активно мероприятие на Държавна сигурност от ченгетата, които подкрепят Румен Радев

Радев и ченгетата от ДС и РУМНО на откриването на посмешището пилон на Рожен
Радев и ченгетата от ДС и РУМНО на откриването на посмешището пилон на Рожен Източник: Facebook

Стефан Ташев, Breaking.bg

Два месеца обществото спори яростно по темата с пилона на Рожен и участието на президента Румен Радев в това начинание. Събитията около откриването на пилона и самият събор показаха, че е имало защо. Традиционният събор, символ на българщината, бе превърнат в активно мероприятие на Държавна сигурност, руска хибридна операция от ченгетата подкрепящи Румен Радев. Тоест скандално политизиран.

 

И не става дума само за "изцепките" на българския президент по темата Украйна, които предизвикаха международен скандал. Както казват в разузнаването истината се крие в детайлите. От репортаж на БТА за събора става ясно, че в подножието на Рожен се продават руски знамена по 14 лева бройката. Сред пъстрото оживление от сергии и шатри се забелязват пунктове за събиране на подписи за референдум за мир, пише държавната телеграфна агенция.

 

Още от вчера възмутени посетители на събора съобщиха, че пунктовете за събиране на подписи на събора са много, но и че , събират лични данни без разрешение. Кой е допуснал това не става ясно.

 

Кой стои зад "Референдума за мир"?

Отговорът на този въпрос дава обяснение на цялото активно мероприятие, организирано от хората на Румен Радев. Като се започне от скандала, че държавни компании, някои от които в перманентен фалит като БДЖ, са принуждавани да даряват пари за пилона. Общата сума е над 144 000 лева. Това няма как да стане без нареждане на служебното правителство на Радев. Точно обратното на тези компании им е било наредено да даряват за пилона след като принципал са им министри от кабинета на президента.

 

"Референдум за мир" е изцяло дело на Държавна сигурност и РУМНО

Инициативата е на "Обществен съвет Воини за мир" и стартира на 17 май 2023 г. Тогава съветът излиза с обръщение към "военните от запаса и резерва, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите – генерали, офицери, подофицери, сержанти и войници".

 

"Основните форми на разгръщане на движението са походите за мир и провеждането на референдум под наслов "България – зона за мир и сигурност", пише в обръщението. Именно на един от техните "походи за мир" на 21 май 2023 година бе залята с червена боя сградата на Европейската комисия в София.

 

Тезите на движението изцяло, дума по дума, съвпадат с изявленията и действията на Румен Радев.

 

Ето част от тях: Войната в Украйна не е наша война. Това е една война, с геополитически измерения. Воюва се за световно господство, за нов световен ред и многополюсен свят.

 

България е прифронтова държава, разположена в размирните Балкански и Черноморски региони. Тя е на първата фронтова линия на отбраната на НАТО в Европа. Нашите власти, взеха във войната страната на Украйна и участваме във всички инициативи на НАТО и колективния Запад за подпомагане на украинските въоръжени сили. България, "де факто" е във война с Русия. Опасността да бъдем въвлечени и "де юре" в това кръвопролитие е съвсем реална. "Партиите на войната" упорито работят в тази посока".

 

Ето участниците в тази "обществена инициатива".

Председател:

Генерал – полковник о.з. Цветан Тотомиров

Щаб:

1. Капитан о. з. проф. Нако Стефанов

3. Капитан о.з. Лазар Мурджев

4. Генерал – майор о.з. Стоимен Стоименов

 

Съучредители:

5. Полковник о.з. Горан Симеонов

6. Бригаден генерал о.з. Бойко Симитчиев

7. Генерал-майор о.з. Тихомир Стойчев

8. Генерал-майор о.з. Румен Ралчев

9. К-н I ранг о.з. Цвятко Дончев

10.Полковник о.з. Чавдар Петров

11.Полковник о.з. Петър Пандурски

12.Полковник о.з. Илия Мандров

13. Бригаден генерал оз. Димитър Шивиков

14. Полковник о.з. Васил Велев

 

Лазар Мурджев
Лазар Мурджев Източник: БОДЕ.бг

О.р ген. Цветан Тотомиров е бивш шеф на Генералния щаб на Българската армия. Любопитна е биографията на останалите двама от щаба-Лазар Мурджев и Стоимен Стоименов. Лазар Мурджев е бивш офицер, някъде се представя за полковник, тук се е подписал като капитан, от Държавна сигурност. Баща му е Димитър Мурджев, генерал от УБО, дълги години личен телохранител на Тодор Живков. Людмила Живкова е подозирала, че Мурджев-старши е човек на КГБ, пратен от Москва да следи и контролира фамилията Живкови.

 

Той е шеф на организацията БРОД за България, на бивши ченгета от ДС и РУМНО, която пропагандира откровено руска пропаганда, възхвалява Путин и Румен Радев. 

 

Активен член и автор в едноименното списание е обвиняемият за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов, председател на "Русофили за България".

 

Тази организация прави всяка година събора на русофилите на язовир "Копринка", където през лятото на 2016 година Корнелия Нинова заведе Румен Радев като кандидат за президент.

 

Стоимен Стоименов
Стоимен Стоименов Източник: Zonanews

Другата фигура е по-интересна. Това е о.р. ген. Стоимен Стоименов. Стоименов е политофицер от БНА, зам.-шеф на Главното политическо управление на народната армия, работил в отдел "Военен" на ЦК на БКП, зам.-директор на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА-РУМНО. Твърди се, че той е "бащата" на "Прокопиевците", дал им летящ старт към бизнеса след падането на режима на Живков.

 

Патологичният убиец и комунистически престъпник Добри Джуров и Стоимен Стоименов като шеф на комсомолския отдел в ГлПУНА, 1981 г.
Патологичният убиец и комунистически престъпник Добри Джуров и Стоимен Стоименов като шеф на комсомолския отдел в ГлПУНА, 1981 г. Източник: Личен архив/Ст. Стоименов

Бащата на Прокопиев е офицер от Пето управление на ДС-УБО. По време на първи служебен кабинет на Радев Стоименов успя да назначи зетя си Бисер Борисов за шеф на Държавната агенция "Технически операции"-ДАТО, агенцията за подслушване и проследяване. Това стана с активното участие на Бойко Рашков, семеен приятел на Стоименов. В интервю за телевизия "България 24" Стоименов обилно обяснява защо ченгета като него подкрепят Румен Радев. 

 

Инициативният комитет "за мир" бъка от ченгета. Там са Горан Симеонов, офицер от Първо главно управление на Държавна сигурност и шеф на "Асоциацията на разузнавачите от запаса", всички до един от ПГУ-ДС. Представено е и Второ главно управление на ДС, контаразузнаването. Чрез Чавдар Петров, полковник от Второ главно управление на ДС, бивш зам.-директор на Национална служба "Сигурност"-НСС по времето на Жан Виденов. Шеф на асоцияция "Сигурност" на служители от ВГУ-ДС.

 

Там е Румен Ралчев, масон, генерал-майор от УБО, собственик на охранителни фирми, "тамплиер". 

 

Румен Ралчев
Румен Ралчев Източник: Интернет

Шесто управление на ДС е представено от о.р. ген. Тихомир Стойчев, бивш шеф на ЦСБОП. Такива хибридни мероприятия няма как да минат без о.р. ген. Шивиков, участник в протестите от 2020 година, виден русофил.

 

Димитър Шивиков
Димитър Шивиков Източник: Zonanews

Мисля, че на всички е ясно кой организира събора на Рожен, който трябваше да се превърне в апотеоз на Румен Радев. "Борците за мир" имат собствени канали за пропаганда и подкрепящи ги медии, които са поставили на видно място на интернет страницата си.

 

Това са: Поглед инфо, Евроком, Алфа ТВ, Справедлива България, България 24, Ефир инфо, Крум Савов Live и Студио Хъ, Българско национално радио – Петър Волгин, Мартин Карбовски, Свободна и мирна България (фейсбук и телеграм), Димна завеса, Добри Божилов – влиятелник, Рационална съпротива, тв Зорница Канада. Силва Дончева. Освен частните медии прави впечатление участието на БНР, захранвано с пари на българските данъкоплатци.

 

Същите тези ченгета-Стоименов, Мурджев и сие бяха организатори на различните "мероприятия" в подкрепа на президента през годините. Инициатива "Единение", излъчена от БРОД на Мурджев, бе групата от 32-ма "видни интелектуалци", начело с акад. Георги Марков, която пристана на президента Румен Радев на 18 септември 2018 г. с молба да "поведе страната".

 

Пак тези ченгета лобираха за създаване на Стратегически съвет към президента Радев, оглавяван в момента от Александър Маринов, бивш шеф на столичната организация на БСП, агент на Държавна сигурност, явочник, с псевдонима "Майстора".

 

Затова и съборът на Рожен бе превърнат в политически, като трибуна за Радев и руската хибридна пропаганда, зад която стои почти цялата Държавна сигурност.

 

Няма смисъл да задаваме въпроси къде са ДАНС и службите в МВР за това активно мероприятие. И кой позволява на бившите ченгета да събират подписи в подкрепа на Русия. Въпросите са излишни.

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени