Само Сертовица ще тури ред в тази държава

С едно-единствено движение Промяната леко се разголи и вместо адмирираната от всички младежка прелест се показа поредният скелет от ДС

Интерпол издирваше Петко Сертов преди 7 години
Интерпол издирваше Петко Сертов преди 7 години Източник: Интерпол
За разлика от предишния път, когато изчезна, този път Петко Сертов беше намерен без помощта на жена му. Намери го външният министър Теодора Генчовска. И го сложи за съветник. Тази жена Google не ползва ли? Или гласовете, които е приела да слуша, за да е министър, са "рекомендвали" Сертов твърде настойчиво? Помним, че при първия шум за неговото име през 2014 г., пак по Коледа, дори го издирваше Интерпол с жълта бюлетина. Колко шефове на Сикрет сървиси могат да се похвалят с подобен момент в биографията си?
 
Но никакви служби не се справиха тогава и обществото тънеше в тревоги по него, докато не се намеси жена му, която го откри от раз. Заведе си го вкъщи и скоро скандалът утихна. Не стана ясно защо изобщо беше вдигната тревога, но зли езици разправят, че е било да се раздуха въпросът за русото, с което е забегнал - женско ли е, мъжко ли е. Разбира се, ако изобщо е така, това си е лично негова работа. И би била само такава, ако не ръководеше някакви малко по-сериозни структури като ДАНС, БОРКОР и прочие. Чуха се и гласове, че никаква любовна история няма, просто човекът е бягал, за да си спасява кожата. От кого бе, братя и сестри? От жена си ли?
 
Цялата Секуритате тогава изживя пълен катарзис, придружен с частичен срам. Не заради самия Сертов, а заради начина, по който обществото трябваше да научи що за фигури борят престъпността. Да не забравяме и това, че пак по това време, само че през 2013 година, ДАНС беше оглавена от Пеевски. Така. Сега да се питаме ли КОЙ бута бай Сертов напред или да не се питаме? ИТН зае някаква позиция, ама обсъждайте си ги тези неща предварително. Сценариите така ли си ги пишете - след излъчване на предаването? Бутафориите около службите съпътстват целия ни преход и това, за съжаление, продължава. Можеше ли Генчовска да пусне поне името в Гугъл и да попрочете малко, преди да го викне за съветник? Можеше. Защо тогава предизвика този скандал?
 
За обществото, самонаучило се на мнителност поради десетилетия лъжи и измами, картината рязко се влоши. С едно-единствено движение Промяната леко се разголи и вместо адмирираната от всички младежка прелест се показа поредният скелет от ДС. Малко вероятно е всичко това да е просто една случайност. Защото ние тази случайност добре я познаваме. Живеем в нея десетилетия наред. Дето се вика, по миризмата я познаваме, дори да не я виждаме. В случая миризмата е доста силна и само напълно лишен от обоняние човек би си сложил такова петно на прясно министерския ревер.
 
Дали един външен министър действа по убеждение или под нечия диктовка е въпрос, изискващ специално внимание. Защото става дума за скандал, който разклати все още непопълненото с хора на Промяната правителство. Скандално е, защото за каква промяна можем да говорим с личности като Сертов? Когато забегна към Гърция преди години, той беше много по-значима фигура от това, което е днес. Смехът, който тогава предизвика, е съизмерим с гнева, който провокира днес. Само Сертовица може да тури ред в тази работа. Като отново си прибере мъжа.
 
Източник: Евелина Гечева, Actualno.com

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени