Симеон Дянков: Пресечната точка вдясно - влизане в еврозоната и бюджет. Виждам шанс за редовно правителство вдясно ГЕРБ, ДБ, ДПС, БВ

"Дефицит от 6,6 процента се очаква след това, което остави правителството на Кирил Петков. Близо 30 години България не е имала такъв дефицит" - каза той

Симеон Дянков
Симеон Дянков Източник: Zonanews

"Виждам шанс за редовно правителство вдясно ГЕРБ, ДБ, ДПС, БВ. Пресечната точка е влизане в еврозоната и бюджета" - каза в "Тази сутрин" по bTV Симеон Дянков.

"Бюджетът трябва да влезе в НС до края на тази седмица, но ако не е гласуван до края на годината, влизаме със стария и всеки месец харчим 12% от него"п - предупреди той. 

 

Според Дянков, България се отдалецава от еврозоната: "Дефицит от 6,6 процента се очаква след това, което остави правителството на Кирил Петков. Близо 30 години България не е имала такъв дефицит. Това означава, че до края на идната година трябва да се увеличат данъците. С такъв голям дефицит няма как да издържи приходната част".

 
Има риск да се влезе в дългова спирала заради този дефицит и ако се продължи с тези политики на предишното правителство само лихвите за следващата година, ще са около 1 милиард и 300 милиона лева. И това е само новият дълг, старият е около 700 милиона, значи около 2 милиарда лева само от лихви ще връщаме другата година", обясни финансистът.


"Грешка беше на Асен Василев, че не взе дълг веднага след актуализацията - това ни струва 900 милиона лева повече заради по-високата лихва" - смята Дянков.


"Приходите са по-малки от разходите с 6,6 процента, ако продължат партиите да наддават – повече за това, повече за онова, като нищо ще стигнем до 10 процента дефицит" - призова към разум политиците бившият финансов министър.  Допълни, че ако не дойдат и средствата по Плана за възстановяване и развитие, дефицитът още ще се увеличи.


Според него еврозоната е в полза на гражданите – веднага ще паднат лихвите с процент и половина.

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени