SIPRI: Ядреното превъоръжаване напредва, докато светът затъва все повече във война

През януари от около 12 121 съществуващи ядрени бойни глави в света около 9585 бяха на разположение за потенциална употреба

SIPRI Yearbook
SIPRI Yearbook Източник: SIPRI

С нарастването на геополитическото напрежение в световен мащаб ядрените сили модернизират арсеналите си, заявиха изследователи от SIPRI, като призоваха световните лидери "да помислят отново".

 

"От Студената война насам ядрените оръжия не са играли толкова важна роля в международните отношения", заяви Уилфред Ван, директор на Програмата за оръжия за масово унищожение в Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

 

Деветте държави с ядрени оръжия, Русия, САЩ, Франция, Индия, Китай, Израел, Великобритания, Пакистан и Северна Корея, са модернизирали ядрените си арсенали, като няколко от тях са разположили нови системи през 2023 г.

 

През януари от около 12 121 съществуващи ядрени бойни глави в света около 9585 бяха на разположение за потенциална употреба. Около 2100 от тях се поддържаха в състояние на "висока оперативна готовност" за балистични ракети. Почти всички от тях са в арсеналите на Русия и САЩ, които заедно притежават 90 % от ядрените оръжия в света. 

 

За първи път обаче SIPRI предупреждава, че Китай разполага с "няколко бойни глави в състояние на повишена оперативна готовност", т.е. готови да бъдат използвани незабавно.

 

"В момента живеем в един от най-опасните периоди в човешката история", предупреди Дан Смит, директор на института. "Съществуват много източници на нестабилност: политически съперничества, икономическо неравенство, екологични нарушения и ускоряваща се надпревара във въоръжаването. Насочваме се към пропастта и е време големите сили да се оттеглят и да се замислят. За предпочитане заедно".

 

"Общият брой на ядрените бойни глави продължава да намалява с постепенното демонтиране на оръжията от епохата на Студената война" от  страна на ядрените сили, но в замяна на това, година след година се наблюдава увеличаване на "броя на оперативните ядрени бойни глави", подчерта директорът. Той предупреди, че тази тенденция ще продължи и "вероятно ще се ускори" през следващите години.

 

Източник: БТА

Още от "Мнения и анализи"

Борислав Цеков: Сенаторът от ДП Робърт Менендес е част от "антикорупционното мнозинство" на ППДБ, сега е признат за вино

През 2021 г. същият подписа (може да се предполага, че е срещу заплащане) "отворено писмо" до България. То беше писано от родни соросоидни активисти и съдържаше всички техни опорки за "завладяната държава", затънала в корупция и пр.

Прочетете повече прочетете повече

"Машината за убийства" на Москва набира скорост, непряката война между Русия и Запада навлиза в по-опасен етап

Дори съветският режим, в пика на своята параноя, не откри "ловния" сезон за всички свои критици или за онези, които работеха в критични отрасли

Прочетете повече прочетете повече

Асим Адемов: Мутренските подходи са били винаги използвани в общините, управлявани от кметове на ДПС

Моето искане към вас е да освободите не само страха в партията ви, а и страха в управляваните от вас общини, заявява евродепутатът от ГЕРБ-СДС към Доган

Прочетете повече прочетете повече

ISW: НАТО ще помогне на Украйна да спечели войната на изтощение срещу Русия

Избрани военни бази на САЩ в Европа въведоха повишени нива на готовност в отговор на засилените руски диверсионни и хибридни операции срещу съюзници от НАТО през последните няколко месеца

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени