Скандалите между ПП и ДБ за листите са тихи! Засега!

Само 9 дни имат "Продължаваме промяната" и "Демократична България", за да кажат окончателно дали ще са заедно на вота

ПП и ДБ
ПП и ДБ Източник: БТА

 Тихи засега скандали раздират новата дясна коалиция още преди тя да е официално родена. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са влезли в спор за местата в листите и това сериозно разклащало вярата им в бъдещото обединение, разкриха запознати.

 

Вероятно затова 9 дни преди крайния срок за регистрацията на коалицията в ЦИК все още няма официални подписи под споразумение. Разговорите се водят в много тесен кръг и повечето от редовите депутати не са запознати с тях.

 

Спорът между партньорите е не само за водачите, но и за подредбата на избираемите места в листите. Първоначалната договорка била да делят регионите, а след това всяка формация си уточнява имената. Феодализацията на регионите обаче не била добре възприета от структурите.

 

Повечето от досегашните 73-ма депутати от ДБ и ПП очакват отново да намерят позиции ако не първи, то поне на избираеми места. От "Промяната" обяснявали, че е логично те да имат повече водачи, защото са по-голямата политическа сила. За разлика от тях ДБ имат по-малко разпознаваеми лица, затова дублираха повечето от тях като водачи на листи.

 

Но пък десните си имат региони, в които стоят добре - София, Пловдив, Варна, и в които традиционният им електорат трудно ще преглътне някои от по-левите идеи на ПП. Затова партньорите настояват за запазване на позициите там, където са силни, но това поражда напрежение.

 

Христо Иванов
Христо Иванов Източник: Zonanews

Много спорни се очертават например трите столични района. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов по традиция води в 24-и МИР. Там той се засича с Кирил Петков, който на последните избори игра само от столицата. Сега не е ясно кой от двамата ще "пусне" региона. Иванов бе водач и в Пловдив, но там се засича с бившия парламентарен шеф Никола Минчев.

 

Кирил Петков и Никола Минчев
Кирил Петков и Никола Минчев Източник: Zonanews

В 23-и МИР досега водач на ПП бе Асен Василев, а на последните избори той се изправи срещу бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова. Тя бе депутат от София, въпреки че води и в Русе. Възможно е сега да е само в крайдунавския град.

 

Асен Василев
Асен Василев Източник: Zonanews

Акад. Николай Денков на изборите през октомври мери сили с д-р Александър Симидчиев в Шумен и не е ясно кой от двамата ще остане първи в този регион.

 

Николай Денков
Николай Денков Източник: Zonanews

Бившият електронен министър Божидар Божанов бе водач в Ловеч, който се счита за регион на бившия шеф на социалната комисия Искрен Арабаджиев.

 

Искрен Арабаджиев, ПП
Искрен Арабаджиев, ПП Източник: Zonanews

Може би единственото безспорно първо място в София ще е за Ицо Хазарта в т.нар. лидерски район в 25-и МИР. Той отново ще се изправи срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова. На последните избори водач от ДБ там бе лидерът на "Зелено движение" Владислав Панев, а Хазарта взе 10 пъти повече лични гласове от него. 

 

Христо Петров - Ицо Хазарта, ПП
Христо Петров - Ицо Хазарта, ПП Източник: Zonanews

За София-област изборът ще е между Александър Дунчев (ПП) и Антоанета Цонева (ДБ).

 

Интересно ще е сливането и на морските листи. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и бившият министър на иновациите Даниел Лорер бяха първи във Варна през октомври. В Бургас пък на челните места бяха лидерът на СЕК Константин Бачийски, който бе мандатоносител на ПП, и Ивайло Мирчев от ДБ.

 

Христо Иванов и Ивайло (Иво) Мирчев
Христо Иванов и Ивайло (Иво) Мирчев Източник: Zonanews

Заради напрежение покрай подредбата на листите преди дни стана ясно, че редиците на "Промяната" напуска едно от знаковите ѝ лица - Иван Христанов. Запознати разкриха, че не е съгласен водач в региона му - Плевен, да е бившият спортен министър Радостин Василев, както носели слуховете в региона. Но след като пусна във фейсбук видеото, в което не скрива разочарованието си от всички политически лидери и говори за нужда от такива, които "могат да създават обединителни каузи", Петков обяви, че няма да е в листите за следващия парламент.

 

Радостин Василев
Радостин Василев Източник: Zonanews

Все още не е ясно и каква част от местата в листите ще бъдат отделени за партньори като Настимир Ананиев от ВОЛТ и другите, с които ПП и ДБ водят разговори за разширение на коалиционния формат.

Източник: 24 часа, снимки: Zonanews

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени