Соломон Паси: Путин надмина Хитлер и се превърна в абсолютното зло

Той призова българското правителство да използва уникалния шанс да се превъоръжим във връзка с подписания от американския президент Джо Байдън закон "заем-наем"

Соломон Паси
Соломон Паси Източник: Zonanews

Путин надмина Хитлер и се превърна в перфектния образ на абсолютното зло, заяви по bTV президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. Според него обаче отношението към руския президент не трябва да се пренася върху обикновени руснак.

 

"Думата "руснак" се превръща в мръсна дума. Нещо, което аз не искам да се случи. Обикновеният руснак е най-страдащият човек в момента и най страдащият дългосрочно, както украинският човек. И много ми се иска да направим така, че да протегнем ръка както на украинския народ, така и на страдащите руски хора, които са под ботуша на Путин", каза председателят на Атлантическия клуб.

 

Нашите млади поколения трябва да знаят, че нито НАТО, нито ЕС паднаха даром като дъжд от небето, а бяха постигнати с усилия на няколко полититически поколения и трябва да се пазят зорко. Един за всичко всички за един – това е смисълът на член 5. Ако една държава бъде нападната, смятайте че сте нападнали всички нас, заедно. Донфрийд дойде тук за да потвърди това и тези, които не го знаят и тези които го знаят всички да го чуят", коментира Паси.

 

Той призова българското правителство да използва уникалния шанс да се превъоръжим във връзка с подписания от американския президент Джо Байдън закон "заем-наем". "По силата на този закон САЩ ще похарчат 40 млрд. долара за оръжейна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна по аналог на едноименната програма от времето на Втората световна война за помощ на съюзниците в борбата срещу Хитлер. Подписаният от Байдън закон казва, че дава помощ за Украйна, но и за източноевропейските страни, които са засегнати от войната", обясни президентът на Атлантическия клуб в България.

 

"Трябва да се възползваме от това, че сме засегнати. Отиваме при президента Байдън, при неговото правителство, при посланик Херо Мустафа тук, при външния министър Антъни Блинкен и казваме: "Ние сме засегнати и ние искаме в момента да превъоръжим българската армия с американско оборудване". Това е златен шанс никога в 13 и половина вековната история на България не сме имали подобен шанс да поискаме и да получим такова превъоръжаване. Но това трябва правителството да го поиска", коментира Паси.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени