Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: Тренд

ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата, да оказва натиск докрай, за да постигне целта си. Такова мнение изрази в ефира на NOVA социологът от "Тренд" Димитър Ганев. Според него преговорите не са приключили въпреки напрежението между двете най-големи политически сили. Припомняме, че в неделя вечер от ГЕРБ-СДС обявиха, че връщат празен мандат, ако днес до 12.00 ч. не се разберат с ПП-ДБ. Те, от своя страна призоваха Бойко Борисов да се намеси и партията да не прибързва с решението.

 

"И двете страни оставиха отворена врата за продължаване на разговорите. Това, което се случи снощи, епизод от едни продължаващи процеси повече от месец и половина. Преговорите са много динамични, но трябва да уточним, че в понеделник на обяд не е задължително Мария Габриел да отиде с изпълнен мандат от гледна точка на конституционната процедура", поясни Ганев.

 

"Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност", каза още политологът. По думите му ГЕРБ-СДС е постигнала основната си цел – да излезе от политическата изолация.

 

"Тези, които протестираха и тези срещу които се протестираше през 2020 и 2021 г. направиха заедно управление, което легитимира партията на Борисов като потенциално напълно приемлив коалиционен партньор. Всички социологически проучвания последните няколко месеца показват преднина на ГЕРБ-СДС спрямо ПП-ДБ с 5 или над 5 пункта", подчерта Димитър Ганев.

 

Според него споразумението между двете политически формации е само върхът на айсберга, а отдолу се водят преговори, които не знаем как вървят. И допълни, че ако има предсрочни парламентарни избори, то със сигурност ще са 2 в 1 заедно с тези за европейски парламент.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени