Социолог: Нинова за седем години срина лявото в България, загуби над 800 хиляди избиратели

Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират на политическия пазар, добавя Кольо Колев

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС

Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори, обяви пред БНР Кольо Колев, социолог от "Медиана". "Нова формула на управление би могло да бъде експертно правителство - един опит да се спаси политическата система. Тези резултати показаха тежък удар върху нея".

 

Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират на политическия пазар, отбеляза той.

 

"Когато има търсене, ще се появи и предлагане. Друг е въпросът какви ще бъдат измеренията на новата алтернатива. Не може да изключим появата на нещо екстремистко, фашизоидно". Случи се избиване в неполитическото, посочи Колев.

 

"Всички партии, които имат опит за политически платформи, губят". "Величие" е дълбоко неестествено явление, настоя социологът.

 

"Досега не сме наблюдавали подобни процеси, когато буквално от нищото се появява нещо с такава скорост". Той не е убеден, че зад успеха на "Величие" стоят само социалните мрежи: "Подозирам, че това е структура, която се е развивала по някакъв партизански, апокрифен начин. Трудно може да бъде хваната с публични социологически средства".

 

Причина за възхода на подобни формации е "тоталното разкъсване между това, което избирателите чувстват, виждат и преценяват, и това, с което ги облъчва политическият елит", обясни експертът.

 

4Нинова за седем години срина лявото в България. Загуби над 800 хиляди избиратели. Тази оставка е много закъсняла. Ставаше очевидно, че се върви все по-надолу. Не бих казал, че обръщането на Александър Симов, както и на голяма част от бившите нейни хора, е нещо изненадващо", подчерта той.

Още от "Мнения и анализи"

Борислав Цеков: Сенаторът от ДП Робърт Менендес е част от "антикорупционното мнозинство" на ППДБ, сега е признат за вино

През 2021 г. същият подписа (може да се предполага, че е срещу заплащане) "отворено писмо" до България. То беше писано от родни соросоидни активисти и съдържаше всички техни опорки за "завладяната държава", затънала в корупция и пр.

Прочетете повече прочетете повече

"Машината за убийства" на Москва набира скорост, непряката война между Русия и Запада навлиза в по-опасен етап

Дори съветският режим, в пика на своята параноя, не откри "ловния" сезон за всички свои критици или за онези, които работеха в критични отрасли

Прочетете повече прочетете повече

Асим Адемов: Мутренските подходи са били винаги използвани в общините, управлявани от кметове на ДПС

Моето искане към вас е да освободите не само страха в партията ви, а и страха в управляваните от вас общини, заявява евродепутатът от ГЕРБ-СДС към Доган

Прочетете повече прочетете повече

ISW: НАТО ще помогне на Украйна да спечели войната на изтощение срещу Русия

Избрани военни бази на САЩ в Европа въведоха повишени нива на готовност в отговор на засилените руски диверсионни и хибридни операции срещу съюзници от НАТО през последните няколко месеца

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени