Социолог: Нинова за седем години срина лявото в България, загуби над 800 хиляди избиратели

Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират на политическия пазар, добавя Кольо Колев

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС

Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори, обяви пред БНР Кольо Колев, социолог от "Медиана". "Нова формула на управление би могло да бъде експертно правителство - един опит да се спаси политическата система. Тези резултати показаха тежък удар върху нея".

 

Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират на политическия пазар, отбеляза той.

 

"Когато има търсене, ще се появи и предлагане. Друг е въпросът какви ще бъдат измеренията на новата алтернатива. Не може да изключим появата на нещо екстремистко, фашизоидно". Случи се избиване в неполитическото, посочи Колев.

 

"Всички партии, които имат опит за политически платформи, губят". "Величие" е дълбоко неестествено явление, настоя социологът.

 

"Досега не сме наблюдавали подобни процеси, когато буквално от нищото се появява нещо с такава скорост". Той не е убеден, че зад успеха на "Величие" стоят само социалните мрежи: "Подозирам, че това е структура, която се е развивала по някакъв партизански, апокрифен начин. Трудно може да бъде хваната с публични социологически средства".

 

Причина за възхода на подобни формации е "тоталното разкъсване между това, което избирателите чувстват, виждат и преценяват, и това, с което ги облъчва политическият елит", обясни експертът.

 

4Нинова за седем години срина лявото в България. Загуби над 800 хиляди избиратели. Тази оставка е много закъсняла. Ставаше очевидно, че се върви все по-надолу. Не бих казал, че обръщането на Александър Симов, както и на голяма част от бившите нейни хора, е нещо изненадващо", подчерта той.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Кремъл поддържа фалшиви представи за ред и стабилност

Русия и Венецуела подписаха меморандум за разбирателство, насочен към противодействие на "принудителните мерки", което вероятно ще покаже на Запада, че Кремъл има влияние в западното полукълбо

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени