Социологът от "Барометър" Николай Николов: Трите партии от коалицията на Промяната ще съберат общо колкото ГЕРБ

"Политиците, не да ходят да копаят с бели ризи, а да пратят помощи във вид на пари, защото те ще са най-нужни на хората, които пострадаха от наводненията", смята Николай Николов

Николай Николов
Николай Николов Източник: 7 дни София

Доста вяла кампания, няма неочаквани обрати които да изкарат една партия много напред пред другите или другите много назад. Партиите залагат на старите и познати начини на печелене на привърженници. Ако има някакви размествания, то ще е от това, че хората ще вземат решения в последния момент кого да подкрепят. Така коментира пред ПИК ТВ политологът Николай Николов от агенция "Барометър", предизборната кампания до момента.


Според него партиите много късно са илезли със своите програми пред избирателите, което, по думите му, е грешка. Той отбеляза, че е трябвало още първия ден да извадят управленските си решения, а не по средата на кампанията."Като прочетох още първия ред на програмата на БСП и това със замразяването на цените, веднага си спомних ранните 90 години с купонната система.

 

Значи БСП нищо не са измислили от 30 години насам. На практика искат купонна система със замразяване на цените - това си е жив комунизъм.", добави Николов.Според него БСП отново се обръща към носталгията на хората, и към комунизма. По думите му БСП е забравила, че е една от партиите, довели до днешните цени в България.

 

"От отопление през храни и така нататък - цените бяха двойно по-ниски преди една година. Дървата за отопление които касаят много хора които не живеят в големите градове, кубик дърва преди година беше 90 лв. сега е 200 лв.", подчерта политологът.

 

Според него БСП и другите три управляващи партии досега имат одобрение около 30%"Това одобрение обаче не означава, че 30% ще гласуват за тези четири пари. Означава, че тези партии, които бяха в това управление, общо ще получат около 30% от гласовете на изборите.

 

Как ще бъдат разпределени те е под въпрос защото ПП и ДБ се бият за едни и същи избиратели", категоричен е Николов. Според него избирателната активност ще е около 37%.

 

По думите му единствено Слави Трифонов се държи по-различно от другите 3 партии от коалицията, защото има строго определени избиратели, които се стреми да запази. Всичките партии от управлението на последното правителство ще загубят гласове. Трудно е да се каже колко, но ще загубят от това, което имаха преди една година.

 

ГЕРБ вдига своята подкрепа, като си връща част от избирателите. Те пък имат много дълга програма. Трябваше тя да е по-компактна, като и те се забавиха в тази кампания с нейното представяне. Дългата програма не е точно грешка -преодолимо е, но и те едва ли ще успеят да вземат повече от 30% подкрепа от избирателите", по думите на социлога.

 

Той отбеляза, че ГЕРБ ще са най-голямата партия в парламента, а другите ще са доста по-назад от тях, а втората партия след тях ще е с подкрепа под 17%. Според него ниската избирателна активност ще свали под 25 000 гласа за 1%. Това няма да е проблем за най-голямата партия, но при другите това ще доведе до намаляване на електоралната тежест.

 

Всеки от политиците искаше да се покаже в тази кампания колко може да копае калта в наводнените райони. Хем да копае, хем обаче да е с чиста фланелка. Това естествено нямаше как да стане. Държавата и управляващите трябваше да вземат решение помощта от 350 лв. да е доста повече.

 

Тъй като тя не го направи можеха всички, които участват в кампанията, не да ходят да копаят с бели ризи, а да пратят помощи във вид на пари, защото те ще са най-нужни на хората, които пострадаха от наводненията", смята Николай Николов.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Ограниченията в материалната база ограничават възможностите на украинските сили да провеждат ефективни отбранителни

И с ограничени ресурси Украйна удържа на руския напор, пишиат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната

Прочетете повече прочетете повече

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени