Сова Харис: ГЕРБ първи, след тях плътно следват ИТН

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" по поръчка на Dir.bg в периода 10-15 юни 2021 г.

Ако днес се проведат парламентарни избори за коя партия бихте гласували
Ако днес се проведат парламентарни избори за коя партия бихте гласували Източник: Dir.bg
По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори надпреварата за първото място се свежда до директния сблъсък между ГЕРБ и "Има такъв народ", като разликата между двете партии е в рамките на статистическата грешка - около 0.7%. Образът на ГЕРБ като най-масова основополагаща партия в страната засега не е разрушен. Но има известна ерозия на предпочитанията към бившата управляваща партия и известно увеличение за "Има такъв народ", БСП, ДПС и ДБ. В следващия парламент би трябвало да присъства и нов субект - Патриотичната коалиция - ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ. Знаем, че последния момент и най-вече последните дни са най-важни в предизборната борба, така че не би трябвало да изключваме възможност за промени в съотношенията между субектите на политическата сцена.
 
Добавянето на АБВ и още няколко по-малки партии към БСП не помага на социалистите да променят третата си позиция, ДПС и "Демократична България" продължават да бъдат с равни шансове за четвъртата, а "Изправи се! Мутри вън!" остават шести със сигурно място в 46-ото Народно събрание. Като седма политическа сила се очертава да влезе новата коалиция на ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ. Първият въпрос, който си задаваме в навечерието на извънредните парламентарни избори, е за избирателната активност. В търсене на отговора този път сме облекчени от обстоятелството, че предстоящите избори са повторение на наскоро проведен вот, който може да ни послужи за надежден ориентир.
 
Данните от проучването показват, че около половината избиратели (48,4%) са напълно сигурни, че ще отидат до урните (машините), а други 24,7% предполагат, че по-скоро ще го направят. От опит знаем, че значителна част от тези, които имат колебания, в последна сметка се въздържат. Ако предположим, че половината от колебаещите се гласуват, ще се окаже, че делът на гласуващите ще бъде около 60% от избирателите, намиращи се в страната. Това съвпада с броя на гласувалите на последните избори - около 3 300 000 души.
Доколко сте сигурни, че ще гласувате на предстоящите парламентарни избори-1
Доколко сте сигурни, че ще гласувате на предстоящите парламентарни избори-1 Източник: Dir.bg
Допълнителна информация получаваме от отговорите на въпроса дали гласоподавателите възнамерятват да повторят избора си от предишното гласуване. Тези, които на 4 април т.г. не са гласували, а сега заявяват, че ще гласуват, са 6,5%; тези, които тогава са гласували, а сега заявяват, че няма да гласуват, са 4,3%. Тоест, може да прогнозираме увеличение на избирателната активност с около 2%. Това означава, че към днешна дата би трябвало да очакваме избирателната активност вътре в страната да бъде около 60% (около 3 400 000 души).
 
Отговорите на цитирания по-горе въпрос ни ориентират и за предпочитанията на избирателите. Голямото мнозинство (65%) декларират, че ще гласуват за същата партия/коалиция. Решили да променят избора си са 5,5%. Това означава, че около 300 000 души са променили мнението си и ако гласуват, ще направят различен избор.
 
Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" по поръчка на Dir.bg в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.
 
 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени