"Сова Харис": ГЕРБ-СДС мачкат ПП с 8,5 % - 27,5 срещу 19! ИТН, Български възход и ДБ на кантар за влизането в парламента

Борбата за третата позиция обещава да е по-оспорвана – 12,5% за ДПС срещу 12,1% за "БСП за България"

Проучване на Сова Харис
Проучване на Сова Харис Източник: ПИК

 

ГЕРБ води на "Продължаваме промяната" с 8,5% три дни преди изборите на 2 октомври. Това сочи най-новото проучване на социологическа агенция "Сова Харис" по поръчка на ПИК. За преминаване на 4-процентовата бариера и влизане в следващия парламент продължават да се борят партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев. Близо до чертата да изпадне от Народното събрание е и "Демократична България.

 

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено в периода 22-26 септември 2022 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. 

Около седмица преди изборите за Народно Събрание би трябвало хората вече да са изяснили начина си на участие.

 

Според данните от настоящето изследване 47,0% от избирателите са напълно сигурни, че ще гласуват на 02.10.22 г. Опитът ни показва, че тези, при които в последните дни все още има колебание, обикновено не гласуват. Това означава, че може да очакваме в неделя пред урните да застанат около 2,6 милиона души. Съпоставени към избирателните списъци, които включват и българските граждани извън страната, това представлява малко над 40%. А спрямо избирателите, които се намират в страната – малко под 50%.

 

Доколко сте сигурни, че ще гласувате на предстоящите парламентарни избори
Доколко сте сигурни, че ще гласувате на предстоящите парламентарни избори Източник: ПИК

Според получените резултати дистанцията между първите две парламентарни партии се запазва в рамките на 8-9%. За ГЕРБ-СДС ще гласуват 27,5% от посочилите конкретна партия/коалиция, а за "Продължаваме Промяната" – 19,0%. Борбата за третата позиция обещава да е по-оспорвана – 12,5% за ДПС срещу 12,1% за "БСП за България". Трябва да се има предвид и това, че за Движението се очаква сериозна подкрепа от Турция, а при БСП може да има разколебаване вследствие на вътрешното разцепление.

 

Ако днес се провеждат предсрочни избори за парламент, за коя партия или коалиция бихте гласували
Ако днес се провеждат предсрочни избори за парламент, за коя партия или коалиция бихте гласували Източник: ПИК

Близо до тези резултати е заявената подкрепа за Възраждане – 9,5%. Към момента изглежда, че формацията, ръководена от Костадин Костадинов, е успяла да овладее почти целия патриотичен вот, но няма признаци, че ще разпростре влиянието си извън тази ниша. Обединението "Демократична България" стои стабилно над бариерата за влизане в Парламента с 5,7%.

 

Малко над прага са "Има Такъв Народ" и "Български Възход" съответно със заявена подкрепа от 4,6% и 4,2%. "Изправи се, България" повиши подкрепата си в рамките на кампанията, но остава на дистанция от заветните 4%. От останалите партии и коалиции, участващи в изборите, на резултат над 1% може да разчита само ВМРО.

 

В изследването беше поставен въпросът дали избирателите имат доверие към водещите партии и коалиции. Целта беше да се установи при кои от политическите субекти доверието надвишава готовността за гласуване за тях. Казано с други думи, кои имат резерв от гласове на хора, които ги одобряват, но не са решили да гласуват за тях.

 

Оказа се, че при системните партии/коалиции ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС, а също и при Възраждане доверието и намерението за гласуване почти съвпадат. Тези политически субекти не биха могли да разчитат на по-голяма от заявената подкрепа. Докато при новосформираните партии има такава своеобразна атмосфера, при която би могло да се получи и голямо разместване на гласовете дори в последния момент.

 

Например, гласоподавателите на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" харесват и двете формации, поради което доверието към тях е много по-високо от намерението да се гласува за същите. Съответно, възможно е и преливането на гласове помежду им. Подобно сходство съществува и между Възраждане и ВМРО. Младите партии като "Български възход", "Има Такъв Народ", "Изправи се, България" се ползват с много по-голямо доверие от евентуалния вот за тях, което показва, че имат резерв, който засега не успяват да превърнат в реална подкрепа.

 

Имате ли доверие на следните политически партии-коалиции
Имате ли доверие на следните политически партии-коалиции Източник: ПИК

В настоящата кампания ГЕРБ-СДС спечелиха образа на силната партия, като 40,1% от избирателите очакват коалицията да бъде първа политическа сила след изборите. 17,5% от гласоподавателите са на мнение, че първа политическа сила ще бъде "Продължаваме Промяната". Образът на победителя обикновено привлича допълнителни гласове от колебаещите се избиратели.

 

Според вас, коя партия-коалиция ще спечели най-много гласове на предстоящите парламентарни избори
Според вас, коя партия-коалиция ще спечели най-много гласове на предстоящите парламентарни избори Източник: ПИК

Към момента няма политически субект, който да е убедил обществеността, че ще успее ефективно да се справи сам с кризисните опасности. Според 22,6% правителство, излъчено с мандата на ГЕРБ-СДС би превело най-успешно България през кризата. Почти същият дял хора - 21,9% - смятат, че това може да стане чрез мандата на "Продължаваме Промяната".

 

Доста близък е и делът на тези (20,6%), които са на мнение, че правителство, излъчено с третия мандат, връчен от Президента (тук подкрепа може да има и от двете основни политически сили), ще бъде по-успешно. Разделението на мненията по този въпрос показва, че хората виждат надежда за преодоляване на кризата в общите усилия на политическата класа. Очевидно формулата за единство е печелившата в настоящата ситуация.

 

Според вас, след изборите кое правителство би превело по-успешно България през кризата
Според вас, след изборите кое правителство би превело по-успешно България през кризата Източник: ПИК

Социалният фактор не би могъл да бъде изключен при оформяне на нагласите на избирателите. Почти една трета от тях (30,9%) заявяват, че парите не им стигат дори за най-необходимите неща. Преобладаващата част от хората в нашето общество (62,6%) споделят, че парите им стигат само за най-необходимите неща, а 6,5% имат доходи, които им позволяват да спестяват.

 

Кое от следните твърдения се отнася до вас
Кое от следните твърдения се отнася до вас Източник: ПИК

Половината от гласоподавателите у нас смятат, че България не трябва да става президентска република. 21,7% обаче са за такава промяна в структурата на държавното управление. Оказва се, че включването на тази тема в предизборната борба съвсем не е безпочвено.

 

Трябва ли България да стане президентска република
Трябва ли България да стане президентска република Източник: ПИК

Служебното правителство ще осигури условия за честни и демократични избори според 44,8% от пълнолетните българи. Други 21,7% имат съмнения и смятат, че това няма да стане. Излиза, че вярата в честността и независимостта на изборната ни администрация е разклатена.

 

Това не е добре за цялостната обстановка в страната и изисква полагането на усилия не само от държавните институции, но и от множество фактори като гражданско общество, медии, неформални организации. Доверието в изборния процес би било гаранция за легитимостта на демократично избраната власт у нас.

 

Служебното правителство ще осигури ли условия за честни избори
Служебното правителство ще осигури ли условия за честни избори Източник: ПИК

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени