"Сова Харис" за евровота: ГЕРБ дърпа с цели 13% пред ПП-ДБ

Трети са "Възраждане" с 15, а ДПС - с 13,3%

Изследване на Сова Харис за евровота
Изследване на Сова Харис за евровота Източник: ПИК

ГЕРБ се откъсва с почти 13% на евровота, а ПП-ДБ и "Възраждане" са почти изравнени за второто място. Това сочат данните от национално представително проучване на "Сова Харис" по поръчка на ПИК, осъществено в периода 8 - 13 май 2024 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. 

 
ГЕРБ води убедително с 28,3%, следват ПП-ДБ с 15,8, "Възраждане" са с 15, а ДПС е с 13,3%. Резултатът на БСП за евровота е 10,7%, а на ИТН - 5,4%. Графата "Друга партия или коалиция" изпълва 11,5%.

 

Според изследването се очертава избирателната активност за европейските избори да е с около 3 % по-ниска от парламентарните. Съществената разлика тук е, че прагът за влизане в Европейския парламент е по-висок: 5,88% за ЕП срещу 4% за НС. Също така е важно, че българите, които живеят в страни извън ЕС, нямат право да гласуват.

Още от "Мнения и анализи"

Кремъл пее ядрената си песен - тактиката му става все по-изродена и коварна

Старата гвардия в Кремъл раздухва блъфа за използване на ядрено оръжие, а отговорниците за пропагандата влагат сили да изтощят и заблудят проверителите на факти и медийните организации

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени