Стефан Цанев с предупреждение за Радев: Провежда се пълзащ преврат, президентът тихомълком обсеби властта, прилича ми на 1934 г.

Писателят коментира и скандала в Народния театър "Иван Вазов" като заяви, че причината за скандала не е Александър Морфов, причината са действията на Велислава Кръстева

Стефан Цанев
Стефан Цанев

"Ситуацията ми напомня на 1934 г. - когато демокрацията е в криза и следва превратът на Кимон Георгиев. Народът е доволен, защото смята, че партиите са ненужни. И сега са ненужни. Колко време вече управлява президента чрез служебните правителства? Кръгла година ще стане. Тихоълком той обсеби властта. Аз очаквам само сега той да произнесе речта на Борис III – и по неволя той да вземе властта, защото партиите не могат. Страх ме е, че демокрацията губи своите позиции, партиите се държат недостойно и хората не ги искат", каза Стефан Цанев по БНТ.

 

Партиите се държат отвратително, имам чувството, че това са частни дружества и техните лидери са в непоносимо отношение един към друг. За голямо щастие все още сред народа няма такова нещо, но и това може да се случи, защото нашият народ е разделен на бедни  и богати. Те са около 1000 души и имат авоари повече общо от останалите 7 млн. души, пресметна Стефан Цанев.

 

Писателят коментира и скандала в Народния театър "Иван Вазов", тръгнал след като режисьорът Александър Морфов надраска вратата на пиарката на театъра Велислава Кръстева - бивш депутат от ДПС.

 

"Причината за скандала не е Александър Морфов, причината са действията на Велислава Кръстева. Не може представител на Народния театър да ухажва публично една политическа личност. Някой не й е казал, да не прави това. Директорът Васил Василев не тайна, че е човек на БСП. Ако утре на следващите избори той иде да съпровожда Корнелия Нинова и се държи така унизително пред нея, както г-жа Кръстева пред Доган, то на другия ден и на неговата врата ще бъде написано също "Изчезвай БСП", подчерта Цанев.

 

Когато видял Велислава Кръстева да придружава Ахмед Доган на изборите си казал: Браво на Доган, прилапа и Народния театър! 

 

"Характерът на конфликта е проявата на самия човек. Не е осъдително, че има активист на партия. Но ако на сцената те се държат като политици от НС какво ще стане? Това е колективно изкуство и не можеш да проявяваш политическите си убеждения от сцената. А госпожа Кръстева го направи. Народният театър е на повече от 100 години и са минали много партии през това време, след 20 години няма да ги има част от настоящите партии, а Народния театър ще го има. Актьорите трябва много да внимават и да не се поддават на политическо ухажване. Актьорите са единствените хора, които искат да работят цял живот, независимо дали му плащат или не, но при тежки условия на труд", отбеляза писателят.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени