Стойчо Стойчев: От тук насетне може би единствено Иван Гешев ще сплотява управляващата коалиция, но липсват позитивните мотиви за съвместно управление

"Те загубиха уважение един към друг. Те не се харесват . Там не може да има мир", заяви Андрей Райчев

Доц Стойчо Стойчев
Доц Стойчо Стойчев

Андрей Райчев и доц. Стойчо Стойчев пред БНТ - анализ на ситуацията в България.


Ще промени ли нешо посещението на Кулеба?
"Не мисля, че ще реши фундаменталните разделения. В НС се разгръща някакъв дебат, който е специфично български, дори цивилизационен разлом. За неговото преодоляване са необходими понякога години. Има общества, в които подобни разломи съществуват с години", каза Стойчев. 


ДБ смята едно, вкара декларация, преди малко чухме г-н Бачийски, че ПП се опитват да намерят средно положение.


"При нас много просто стоят нещата - дават оръжия - няма правителство. Просто и ясно. БСП няма вариант да подкрепи такова нещо", заяви Райчев. 

 

А стои ли въпросът обратно?
"Не, България не отива на страната на Русия. Просто е последна на опашката на активните. ПП имаха прост избор - дават - няма правителство и те решиха да не дават. Прескочиха проблема в момента с каски, бронежилетки.

 

Опозицията цели максимално да внесе напрежение вътре в коалицията. Няма нищо изненадващо. Нито на опозицията, нито на лидерите на коалицията. Те избраха правителство пред падане сега, щяха да паднат за дни".


Има ли казус, който да обедини коалицията? 
Райчев: "Нека само да довърша за трите разделящи неща освен Украйна. РСМ и БНБ. Управляващите преодоляха кризата. Застанаха в поза "и така и така" ама ще прескочим.

 

Може да се резюмира с "Всичко става добре, но лошият вкус остава". Ако ме питате краят на коалицията ще е септември, но това е само прогноза. Те вече имат лош вкус помежду си". 


Временно кое може да сплоти коалицията?
Стойчев: "Т. нар. съдебна реформа. Друг е въпросът, че ако искат да реформират правосъдието това е дълъг процес. От тук насетне може би единствено Иван Гешев ще ги сплотява, но липсват позитивните мотиви за съвместно управление". 


" Г-н Стойчев се изказва милостиво. Те загубиха уважение един към друг. Те не се харесват. ИТН мисли за ПП много лоши работи, ПП мисли за ИТН много лоши работи. Там не може да има мир.


Затова ли се говори за предсрочни избори?
"Защо да се бърза с предсрочни? Може това НС да излъчи друго правителство. Това е брак, който ще продължи известно време по взаимно съгласие, но разводът е сигурен", смята Райчев.

 

Стойчев: "Съгласен съм. Въпросът е до кога ще продължат. ПП и ИТН нямат много добри опции при предсрочни или редовни избори. Те са нови и млади, без структури, всичко е рейтинг и зависи на моментни нагласи.

 

Стимулът им да продължават да бъдат фактор е по-голям и мотивиращ дори от тази омраза и цивилизационна непригодност едни към други. Те усещат света по различен начин.

 

Независмо от сходните цели, които декларират, съдръжанието, което влагат е различно. Резултатът ще бъде, че те ще останат до когато могат, освен ако нещо външно не ги принуди - соц. обстановка, криза фундаментална, която да ги принуди щат не щат".


Райчев: "При тази криза кулминацията на скарване бе изборът на БНБ. Те до тагава степен обтегнаха отношенията, че пуснаха ГЕРБ, пуснаха опозицията да реши какво да стане - нещо като това съседът да реши къде да ти стои хладилника.

 

До голяма степен съдбата им зависи от ГЕРБ. ГЕРБ могат да имат два пътя - да ги съборят и да има бързи избори или да излизне ГЕРБ от изолация. Зависи колко тънко играе ГЕРБ. ГЕРБ са най-голямата партия, това е факт, но са в изолация. Малко прилича на БСП през 90-те години. Ако ГЕРБ се стреми да излезе от изолация трябва да направи опит за диалог с другите парчета".


Стойчо Стойчев: Странно е за депутатите на ГЕРБ да бъдат в опозиция, но това е тест. Лесно е винаги да си управляващ. Сега се оценява колко ценен ресурс е медийноото и общественото внимание.

 

Сега се надпреварват за това време. Добра школовка е да бъдеш в опозиция и да излезеш от тип трудна ситуация като изолацията. Това е по-важна задача от предсрочни избори. Трябва да се търсят партньори". 

Още от "Мнения и анализи"

Евродепутатът Александър Йорданов: Въпросът как наследниците на терористи, на кадри на престъпната БКП, както и на нейна

Комунистите създадоха филм за възхвала на убийците - "Черните ангели" - и много български актьори се опозориха с участието си в него в ролята на терористи

Прочетете повече прочетете повече

Чуваш ли ги, Путин? Моряците на "Курск" те зоват при себе си! Путин бавно и постепенно губи разсъдъка си. Треперещи ръце

За един ден само в Авдеевка Русия губи толкова войници, колкото СССР е губил за цяла година в Афганистан през 80-те, пише експертът Камен Невенкин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени