Стойчо Стойчев: Политическо самоубийство за ГЕРБ би било, ако партията на Борисов подкрепи експертно правителство, издигнато от БСП

С връчването на третия мандат на БСП драстично намаляват шансовете за съставянето на правителство, убеден е политологът

Стойчо Стойчев
Стойчо Стойчев

"С връчването на третия мандат на БСП драстично намаляват шансовете за съставянето на правителство. Това беше един от вариантите, при който със сигурност кабинет в рамките на този парламент ще бъде тотално саботиран от страна на президента". Това заяви пред NOVA политологът доц. д-р Стойчо Стойчев минути след като стана ясно, че утре президентът ще връчи третия мандат на БСП за България.

 

Стойчев предполага, че Радев целенасочено не връчва мандата на ДБ заради скандала с криптобанката Nexo. "Декларирана подкрепа около БСП за сега няма, не вярвам и да се събере. За разлика от БСП обаче подкрепа от страна на ГЕРБ чрез Борисов беше дадена за ДБ, очакваше се от ПП да окажат подобен тип подкрепа без участие в кабинета, но така или иначе скандалът с NEXO ги изпревари и се получи много удобно сега за Радев да връчи мандата на БСП.

 

"Разбира се, той може да се позове на аргументите, че социалистическата партия е тази, която го е направила президент, но реално Румен Радев иска да управлява еднолично страната още 5 месеца", обясни още Стойчев.

 

Политическо самоубийство за ГЕРБ би било, ако партията на Борисов подкрепи експертно правителство, издигнато от БСП. "През времето, когато управляваше кабинетът "Петков" може би най-съдържателният принципен аргумент на ГЕРБ беше, че ДБ и ПП легитимират БСП във властта, че коалицията с БСП при тях е порочна, че тя нарушава евроатлантическата ориентация на страната. В момента ако подкрепят кабинет на БСП - било то чрез министри, или чрез формална подкрепа, същите тези аргументи ще бъдат изпратени към тях самите. Собствените избиратели на ГЕРБ по-трудно биха преглътнали подкрепа на БСП, отколкото на ДБ", заяви Стойчев.

 

"Все пак подкрепата за ДБ се аргументираше чрез общото членство в Европейската народна партия, през общите идеологически ценности, неща които няма как да бъдат същите по отношение на БСП", поясни политологът. 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени