The Atlantic: Дни на позор - предавайки Украйна, САЩ убиват репутацията си и отчуждават съюзниците си

Доналд Тръмп е враг на Украйна и почитател на руския диктатор Владимир Путин

САЩ-Украйна
САЩ-Украйна Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

На 17 януари председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън поведе бдение със свещи в Капитолия, за да отбележи 100-ия ден на държане на заложници от терористите на Хамас в Газа. Членовете на Конгреса се събраха рамо до рамо със семействата на заложниците. Републиканският говорител произнесе прочувствена реч. "Трябва да бъдем солидарни с еврейския народ", каза той.

 

"И ние, от синагогите в Бруклин до селските църкви на моя дом в северозападната част на Луизиана, от Сената до Камарата на представителите – ние подкрепяме Израел, вярвайки, че можем да преодолеем тъмнината със светлина".

 

Този уикенд обаче Конгресът празнува друга 100-дневна годишнина - откакто президентът Джо Байдън поиска $106 млрд. спешна помощ за отбрана на Украйна и Израел. Този пакет все още не е приет, въпреки уверенията на републиканците, че разбират важността на предоставянето на помощ на двете воюващи страни.  

 

За тези 100 дни Конгресът отказва да действа по искането на Байдън. Основната пречка е Камарата на представителите, а в рамките на Камарата - протръмпистката MAGA (Make Akerica Great Again), която свали предишния председател Кевин Маккарти. След това групата на MAGA наложи вето на най-подходящите наследници на Маккарти, като в крайна сметка доведе ултратръмписта Джонсън на високия му пост, който е на второ място след вицепрезидента в президентската приемственост.

 

Джонсън се рекламира като приятел на Израел. Той насрочи изслушвания, за да могат членовете на Камарата да разпитват президентите на колежите за неуспеха им да предотвратят антисемитския тормоз в кампуса. Двама от тези президенти в крайна сметка загубиха работата си: Лиз Магил от Университета на Пенсилвания и Клодин Гей от Харвард.

 

Но когато става въпрос за подпомагане на съюзници във война с оръжие, а не в културна война, изведнъж Джонсън и неговата група не могат да бъдат намерени никъде. Украйна зависи от помощта на САЩ, за да продължи да се бие, предупреждава The Atlantic, едно от най-авторитетните социално-политически списания в САЩ. Бездействието на Конгреса – което отново означава бездействието на Джонсън и неговата група MAGA – ограничи потока от доставки за Украйна. В докладите от фронтовата линия се казва, че украинските части са принудени да ограничават използването на наличните боеприпаси, признавайки артилерийското предимство на руския нашественик.

 

The Atlantic отбелязва, че и Украйна, и Израел се нуждаят от спешна помощ, тъй като и двете страни изпитват сериозен недостиг на собствени ресурси. Републиканците обаче настояват, че първо трябва да се финансира укрепването на границата на САЩ с Мексико.

 

Тогава Байдън включи разходите за границата в същия пакет за финансиране, както и помощта за Украйна и Израел - същия пакет на стойност 106 млрд. долара, който все още не е приет поради съпротивата на републиканците.

 

"Политическата реалност е, че Доналд Тръмп е враг на Украйна и почитател на руския диктатор Владимир Путин. С приближаването на повторната номинация на Тръмп неговата партия - особено в Камарата на представителите - се поддаде на пропутинския му натиск", пише The Atlantic, като обяснява причините за неотстъпчивостта на републиканците.

 

Последиците от това обаче ще засегнат не само за Украйна и Израел. Именно сега се разрушава международната репутация на САЩ, а с това и сигурността на онези страни, които в продължение на десетилетия можеха да се доверяват на американските обещания.

 

"Истинският резултат от фиаското в Конгреса ще бъде сривът на доверието в САЩ по целия свят. Американските съюзници ще търсят защита от по-надеждни партньори, а самата Америка ще бъде изолирана и отслабена. Стоте дни на позор, които вече изминаха, са прелюдия към по-страшни бедствия. Всички празнични свещи на света няма да компенсират предателството, което се случва в момента", заключава The Atlantic.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени