Тихомир Безлов: С Конституцията от 1991 г. бе създадена изключително силната фигура на главния прокурор, която противостои на правителството

Безлов очаква на изслушването в Софийска градска прокуратура в понеделник главният прокурор да осветли политическите влияния върху ВСС, каквито заявки даде още миналата седмица

Тихомир Безлов
Тихомир Безлов Източник: ЦИД

 Проблемът с Гешев е чисто политически и той започна още преди избирането му. Това каза Тихомир Безлов, главен експерт програма "Сигурност" към Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

 

Още когато е била обявена кандидатурата му, политическата реакция от тогавашните политически сили в опозиция е била доста силна, припомни той. Това развитие продължи и с протеста през 2020 г. и с парламентите след 2021 г., допълни той.  

 

Промяна в ситуацията е настъпила с оттеглената подкрепа към главния прокурор от ГЕРБ и ДПС и заявката на Мария Габриел за искане на оставка на Иван Гешев, посочи Тихомир Безлов. "Имаше и симптоми, че ситуацията се променя и заради заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще подкрепят предложенията на служебния министър Крум Зарков за приемане на механизми, които се опитват да ограничат ролята на главния прокурор и по принцип да преструктурират прокуратурата", каза още анализаторът.  

 

Тихомир Безлов отбеляза, че темата за главния прокурор се е очертала още през 90-те години. "Тогава стана, че през Конституцията всъщност ние сме създали една изключително силна фигура, твърде силна, която противостои на правителството. Конфликтите, които имахме още при Татарчев, показаха, че ако може да използвате прокурорите за икономически цели, да влияете на различни разследвания, кръгове, поръчки, вътре в институциите, при конфликти в бизнеса, вие имате влиянието на изпълнителната власт", коментира той.  

 

Безлов очаква на изслушването в Софийска градска прокуратура в понеделник главният прокурор да осветли политическите влияния върху ВСС, каквито заявки даде още миналата седмица.

 

Ако сегашният ВСС не гласува отстраняването на главния прокурор, това според него би означавало, че политическите сили търсят някакво решение.

 

"След промяната на позицията на ГЕРБ, ПП и ДБ се надяват да направят промени във ВСС и в съдебната власт, като фокусът е основно върху начина, по който функционира прокуратурата. Т.е. търси се мнозинство, което да направи тези промени. Дали това ще се случи е сложно да се прецени в моментната ситуация", допълни Тихомир Безлов.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Кремъл рутинно демонстрира фалшив интерес към преговори с Украйна като част от дългогодишна информационна операция

Путин и Кремъл значително засилиха своята експанзионистична реторика за Украйна от декември 2023 г. и все по-често показват, че Русия се е ангажирала да унищожи напълно украинската държавност и идентичност

Прочетете повече прочетете повече

Анализатор: Днешна Русия с бързи темпове се връща към времената на хановете от Златната орда

Цялата антиукраинска и антизападна истерия в Русия се подклаждаше с години, заявява известния руски телевизионен журналист, блогър и автор на канала “Набутови” в YouTube Кирил Набутов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени