"Тренд": ГЕРБ повежда с над 11 % два дни преди изборите

6 формации са сигурни за 50-ото НС

Електорални нагласи за НС според агенция Тренд
Електорални нагласи за НС според агенция Тренд Източник: Тренд/24 часа

Предизборната кампания не успя да реши основната интрига на предстоящите избори – битката за второто и третото място. ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 26,5% сред гласуващите, а за второто място се борят три формации с под половин процент разлика - ПП-ДБ (15,3%), "Възраждане" (15,1%) и ДПС (14,9%). Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна. Това сочат данните от проучването на "Тренд", проведено между 29 май и 4 юни по поръчка на "24 часа" и "Нова броудкастинг груп" сред 1007 пълнолетни граждани.

 

Според проучването БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а зад нея е "Има такъв народ" с 5,9% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Любопитното е, че няколко малки формации са с шанс да преминат 4-процентната бариера. Така с шанс за влизане в НС са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България", която получава подкрепата на 2,1% от гласуващите, сочат още данните от проучването на "Тренд". След тях се нареждат ВМРО с 1,4%, "Левицата" - 1,3%, и "Български възход" 1,1%. Опцията "Не подкрепям никого" събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

 

Електоралната картина се повтаря с незначителни разлики по отношение на изборите за Европейски парламент. Изследването не отчита сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Поради пренебрежителната дистанция обаче между втория, третия и четвъртия не е изключена различна подредба при резултатите за изборите за Европейския парламент. Очаква се коалицията ПП-ДБ да получи малко по-силен резултат на евровота, а БСП ще се представи с близо половин процент по-слабо на тях, показват данните на "Тренд".

 

Електорални нагласи за ЕП според агенция Тренд
Електорални нагласи за ЕП според агенция Тренд Източник: Тренд/24 часа

Избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да се различава съществено от тази на последния вот за НС. 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас. Това прави очаквана активност за парламентарните избори между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди. Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и при тях активността ще бъде между 2 милиона и 300 хиляди и 2 милиона и 450 хиляди.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Кремъл поддържа фалшиви представи за ред и стабилност

Русия и Венецуела подписаха меморандум за разбирателство, насочен към противодействие на "принудителните мерки", което вероятно ще покаже на Запада, че Кремъл има влияние в западното полукълбо

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени