Тренд: На прага на изборите ГЕРБ-СДС се откъсва пред ПП с над 9 %, БСП - твърдо пета сила

"Възраждане" качва и може да стане втора сила

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври
За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври Източник: Тренд

На прага на предсрочните парламентарни избори, дистанцията между първите две партии се увеличава. ГЕРБ-СДС утвърждава първата си позиция с 25.7% от гласуващите, докато при "Продължаваме промяната" ерозията в обществената подкрепа не спира в рамките на предизборната кампания, достигайки 16.4% в седмицата преди изборите.

 

При "Възраждане" се регистрира силен финален спринт, като партията на Костадин Костадинов достига до 13.9% от гласуващите. ДПС стои стабилно на позиция от 11.9% от гласуващите, но Движението има потенциал да повиши относителната си тежест, заради вота от чужбина.

 

8.7% от гласуващите декларират, че ще гласуват на предстоящите избори за БСП, а 7.6% за Демократична България. "Има такъв народ" и "Български възход" са близо до парламентарната бариера, но все пак остават над нея с резултат съответно 4.4% и 4.2% от гласуващите.

Под прага за парламентарно представителство остават "Изправи се, България" (2%) и ВМРО-БНД (1.2%).

 

Сред тези, които декларират, че ще гласуват на предстоящите избори, 72% заявяват, че твърдо са решили за кого ще дадат своя глас, докато над една четвърт все още се колебаят.  

 

Кое от следните се отнася за вас лично
Кое от следните се отнася за вас лично Източник: Тренд

Данните са от проучване на Изследователски център Тренд. Източник на финансиране: В. "24 часа" Обем на извадката: 1001 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ г. Представителност: За пълнолетното население на страната. Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю "лице в лице". Период на провеждане: 21-27 септември 2022 г. Максимално допустима стохастична грешка: ± 3.1%

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени