Тренд: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с почти равна подкрепа, ако изборите са днес

БСП се е бетонирала на пето място със 7,6 %

Електорални нагласи според Тренд
Електорални нагласи според Тренд Източник: Тренд

Пет формации със сигурно участие в следващото Народно събрание. Победителят остава неясен. Три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%. В първата седмица на предизборната кампания, паритетът между първите две формации се запазва. Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (26.5%) разполага с преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС (25.6%).

 

ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от "Възраждане" с 12.9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%. Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на "Левицата".

 

Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за "Български възход", а 3.1% за "Има такъв народ". 5.1% посочват "не подкрепям никого". Резултат от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

 

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди.

 

Изследването е проведено по поръчка на "24 часа", по метода на полустандартизирано интервю "лице в лице". Проведени са 1005 ефективни интервюта с респоденти на възраст над 18 г. Период на провеждане - 06-12 март 2023 г. 

Още от "Мнения и анализи"

Проф. Вили Лилков: В България се прожектираше касовият политически филм "С десни мерки - леви цели". Явно, че левите цел

Доколкото разбирам от мотивите на журито положението е "Няма ляво - няма дясно!" или както казват в Холивуд, май сме "Отнесени от вихъра", пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени