Тренд: При избори сега "Продължаваме промяната" запазват първото място, ГЕРБ втори с 22,3 % подкрепа

Най-голям проблем според респондентите очаквано е този с високите цени

Ако днес се проведат парламентарни избори за кого ще гласувате
Ако днес се проведат парламентарни избори за кого ще гласувате Източник: Тренд

Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори, очаквано електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат. "Продължаваме промяната" е първа политическа сила с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%. Това показва последното проучване на агенция "Тренд".

 

БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11.5% и 10.9%. Правим уточнението, че проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС. Пета политическа сила остава "Има такъв народ" с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести остават "Демократична България" с 6.8%. Регистрираме лек ръст при "Възраждане" в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори, пишат от "Тренд". Под парламентарната бариера остават "Изправи се БГ! Ние идваме" с 1.9% и ВМРО с 1.1%.

 

Кой е най-големият проблем спорде вас
Кой е най-големият проблем спорде вас Източник: Тренд

Зададохме и отворен въпрос (без предварително зададени опции) към респондентите да посочат кой според тях е най-големият проблем пред България в момента. Като открояващ се лидер се очертава проблемът с високите цени (44 процентни пункта) с три пъти повече посочвания от втория – пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта). На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта. По-надолу продължават да доминират социалните проблеми – повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването. На въпрос с предварително зададени опции за това кой е първият проблем, с чиито решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се нарежда овладяването на цените (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%.

 

Как оценявате работата на правителството
Как оценявате работата на правителството Източник: Тренд

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположната позиция. Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година. Симпатизантите на "Продължаваме промяната" почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" са по-колебливи – около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.

 

Как оценявате работата на президента
Как оценявате работата на президента Източник: Тренд

През втората половина на 2021 г. президентът Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа, коментират от "Тренд". Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Неминуемо част от социалното недоволство спрямо властта, рефлектираше и върху оценките за работата на президента. Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

 

Как оценявате работата на НС
Как оценявате работата на НС Източник: Тренд

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени