Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС категоричен победител на вота в неделя, водят с около 8 %

53,4% от хората са твърдо решили, че ще гласуват и вече са решили за кого

Юлий Павлов
Юлий Павлов Източник: БГНЕС/You tube скрийншот

На преднина от около 8 % могат да разчитат от коалиция ГЕРБ-СДС на парламентарните избори на 14 ноември. Това сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено между 4 и 8 ноември сред 1116 пълнолетни българи, като границата на стохастичната грешка е в рамките на 3,1%.

 

23,5% от твърдо решилите да гласуват ще подкрепят ГЕРБ-СДС, сочи изследването. Далеч зад тях, но с относителна преднина пред третия, на второто място се нарежда формацията на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" с 16,2%. Трети са БСП с 14,6, четвърти - "Има такъв народ" (12,2%), пети са "Демократична България" (11%). От ДПС получават 6 място с 10,3%.На самата граница за влизане в законодателния орган са "Изправи се БГ! Ние идваме!". Те получават 4,2% от доверието на българите, сочи проучването, но присъствието им в парламента далеч не е сигурно.

 

"Около 2/3 е вероятността те да влязат, но следва да се отчете и вероятността за статистическа грешка. При "Възраждане" (които са с 3,3% подкрепа) ситуацията е обратната - шансът им е 1/3", заяви Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

 

53,4% от хората са твърдо решили, че ще гласуват и вече са решили за кого. 13,5% пък все още се колебаят коя партия да подкрепят, но уверяват, че ще упражнят конституционното си право на глас. 13,7% се колебаят дали да отидат до урните в неделя, а 17,9% ще "отидат за гъби".

 

Що се касае до президентския вот, то настоящият държавен глава Румен Радев води убедително, сочат нагласите на електората според социологическата извадка. 48,2% от твърдо решилите да гласуват подкрепят Радев, докато основният му конкурент Анастас Герджиков събира 22,8% от народното доверие. Трети е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с 9,1%, а кандидатът на "градската десница" Лозан Панов е на четвърто място с 7,3%.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени