Цветлин Йовчев: Първостепенна задача е колкото може повече мигранти да бъдат спрени на границата

Най-големите рискове са рисковете от популистката вълна, добави той

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев Източник: Zonanews

Превземането на Афганистан от талибаните поставя в изключително деликатна ситуация нашата страна заради опасността от нова бежанска вълна. Според бившия председател на ДАНС Цветлин Йовчев обаче към момента няма непосредствена опасност за страната ни.

"Натискът на границата не е висок, но ако се засили неколкократно, тогава ще се появят и непосредствени рискове пред нашата национална сигурност", заяви Йовчев в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS. По думите му при евентуална вълна от имигранти страната ни ще има няколко важни задачи. Първата е колкото могат повече от тях да бъдат спрени на границата. "Да спрем този поток от нелегални мигранти", обясни Йовчев.

 

"Въпреки всичко някои ще успеят да проникнат. Втората важна функция е да успеем да отсеем тези хора. Това трябва да стане на специално обособени места, близо до границата. Да бъдат добре преценени и да отделим потенциално опасните лица. Да намерим подходящите механизми да бъдат върнати обратно", обясни още Йовчев. За тези, които не са опасни, трябва да ги настаним на подходящи места, да осигурим безопасността им, както и да ги интегрираме.

 

На въпрос кой е по-големият риск в политически смисъл - да се появят по-радикални формации, раздробяване на съществуващите формации или повата на нов играч, той отговори, че най-големите рискове са рисковете от популистката вълна. "Той може да бъде и ляв, и десен, но основните му характеристики са свързани с това, че имаме възприемане на избирателите като монолитно цяло - като "добрият народ" , а от другата страна са "лошите "управляваще", коментира Йовчев. 

 

Според него втората характеристика е, че се атакуват всички институции, които представляват народа и това обикновено може да намери проявление в различни политически партии. "Това е едно опасно явление, както забелязваме в настоящия парламент. Предпоставките за това са кризите - в политическото представителство, засилената икономическа несигурност и ако се появи мигрантска вълна. На второ място, това е агресията, вътре между политическите партии - това се засилва от ден на ден. Това ще направи изключително трудно да се състави правителство", коментира Йовчев. 

 

Появата на харизматична личност, която е част от необходимите условия за популизма, е възможно да се появи и нов политически проект, но ще е трудно да се реализира при това раздробено политическо пространство, завърши той. 

 

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени