Убитите в Украйна руски войници: млади, бедни и произхождащи от етнически малцинства

Мнозина от загиналите войници, чиято възраст се съобщава, са спадали към възрастовата група от 21 до 23 години

Унищожена руска военна техника в Украйна
Унищожена руска военна техника в Украйна Източник: Telegram

Броят им грижливо се пази в тайна и бива сериозно занижаван в изявленията на Москва. Сред хилядите руски войници, убити в Украйна, мнозина са много млади, произхождат от най-бедните региони на Русия и в доста случаи са представители на етнически малцинства, твърдят експерти. Кремъл не коментира темата от 25 март, когато бяха изминали един месец и един ден от началото на войната. Тогава Москва призна, че са били убити 1351 нейни войници.

 

Седем седмици на разрушителни боеве по-късно Киев смята, че броят на убитите руснаци е 27 хиляди. Според мнозина военни и анализатори от западни страни бройката, която Украйна съобщава, е силно завишена, а тази, която дава Москва - силно занижена.

 

"Русия вероятно е понесла загуби в размер от една трета от сухопътните сили, които ангажира през февруари", заяви в неделя британското министерство на отбраната, като това ще рече 50 хиляди ранени или убити руски войници.

 

Ако следваме пропорцията от един убит на трима ранени, за която Москва призна в началото на конфликта, ще се получи, че за по-малко от три месеца са загинали 12 500 руски войници. Брой на убитите, който наближава този на 15-те хиляди съветски войници, загинали за едно десетилетие във войната в Афганистан (1979-1989 г.), която стана причина за национална травма.

 

Рускоезичният сайт "Медиазона" съобщава, че е потвърдил смъртта на 2099 руски войници, загинали в сраженията до 6 май, като се позовава единствено на отворени източници. Мнозина от загиналите войници, чиято възраст се съобщава, са спадали към възрастовата група от 21 до 23 години, а 74 от тях не са били навършили и 20 години, уточнява медията.

 

Повечето убити произхождат от Южна Русия (по-специално от региона на Северен Кавказ, който е с преобладаващо мюсюлманско население) и от Централен Сибир, информира "Медиазона". Най-много убити (135) има сред войниците от Дагестан, мюсюлмански регион в Северен Кавказ, и сред бурятите (98), които са монголско малцинство, произхождащо от сибирската провинция Бурятия.

 

През април журналисти от Франс прес са разговаряли в Запорожие (Южна Украйна) с човек, представил се с псевдонима си Дмитро, който в продължение на повече от месец беше живял в условията на нахлуването, а след това и на бомбардирането на Мариупол, голямо стратегическо пристанище на Черно море. Здравният работник разказа за "три вълни" на окупатори в Мариупол: проруските сепаратисти от Донбас (в Източна Украйна), след това бурятите, които "разграбиха всичко" и накрая чеченците, отговорни за "лов на хора".

 

"Повечето войници и офицери в сухопътните сили произхождат от малки градове и села в Русия. Това е свързано със социално-икономическото и образователно разслоение", обяснява Павел Лузин, анализатор от новинарския сайт Riddle Russia.

 

Причината е, че "изискванията за военна служба" в сухопътните сили са "относително ниски", обяснява Лузин, като отбелязва, че най-добрите войници и бъдещите офицери предпочитат да станат част от "военно-космическите сили, от стратегически балистични сили или от флота".

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени