Украински дипломат: Путин в момента е уязвим-уж изпраща сигнали за готовност за преговори, но чрез тях иска да посее съмнения спрямо Украйна и ги използва като пропаганден трик

Руслан Осипенко смята, че на Ердоган е възложена роля в НАТО да общува с Путин на високо президентско ниво, тъй като те са развили лични отношения

Владимир Путин и Реджеп Ердоган
Владимир Путин и Реджеп Ердоган Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Предстоящата среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин е геополитическа игра на шах. Те имат много общо, но има и лични интереси както на Анкара, така и на Москва. Двамата имат много за какво да си говорят. Това мнение изрази в ефира на телевизионния канал  FREEДОМ дипломатът и международният експерт Руслан Осипенко.

 

По думите му Путин общува с НАТО чрез Ердоган. Турският президент играе ролята на посредник, който предава на западните страни предложенията на руския лидер.

 

"Това, което Русия не може да каже директно на Запада, го казва през Ердоган - Путин се обажда или отива при него и го моли да предаде някои предложения за прекратяване на войната. И тъй като сега е много уязвим преди изборите, които са след няколко месеца, за него е важно Западът да чуе неговите сигнали, молби за мир", заяви експертът.

 

"Те обаче са коварни – Путин в момента е уязвим и уж изпраща сигнали за готовност за преговори, но чрез тях той иска да посее съмнения спрямо Украйна и използва тези сигнали като пропаганден трик. В действителност Русия не е показала, че е готова за реални преговори. Турция, въпреки факта, че прави икономически реверанси към Русия, е много принципна в геополитическите въпроси. Такъв е Крим", посочи Осипенко. 

 

По отношение на украинския полуостров Турция е с ясна позиция - той принадлежи на Киев. "Защото възнамерява да развива и задълбочава сътрудничеството с Украйна, привличайки я в орбитата си, да направи през Крим лоялна съседна държава. И за увеличаване на влиянието в Крим. И за да направим това, трябва да изтласкаме Русия оттам. Затова Турция, въпреки факта, че прави икономически курции на Русия, е много принципна в геополитическите въпроси", обясни той.

 

Владимир Путин и Реджеп Ердоган
Владимир Путин и Реджеп Ердоган Източник: МИД на РФ

Осипенко смята, че на Ердоган е възложена роля в НАТО да общува с Путин на високо президентско ниво, тъй като те са развили лични отношения.

 

"Преди време Путин организира преврат в Турция, а след това предаде всички тези данни на Ердоган, уж спасявайки го. Това е своеобразна спецоперация в стила на ФСБ. Но Ердоган, като ориенталец, чувства, че дължи нещо лично на Путин. Казано по-просто, доверието е изградено. Как се е случило - това е друг въпрос. И така той играе ролята на комуникатор. Той има своята роля и споделя тази информация. Ако беше следвал собствената си лична политика, отделно от Запада... Да, той го прави частично, но не и по въпроса за Русия", каза експертът по международни въпроси.

 

Той отбеляза, че ще има разговори и по линия на специалните служби, чрез официалните междуправителствени канали, както и между Турция и НАТО.

 

"Цялата информация ще стигне до Запада и Западът ще си помисли какво предлага Путин. Разбира се, той няма да предложи нищо добро. Въпреки това, този канал ще работи. Следователно Турция работи като канал за комуникация с Путин", обобщи Руслан Осипенко.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени