Украйна изтощава руската система за ПВО в Крим: ISW разкрива подробности

Украинските ракети и дронове успешно проникват в руската система за противовъздушна отбрана във временно окупирания Крим и поразяват набелязаните цели

Крилата ракета Storm Shadow
Крилата ракета Storm Shadow Източник: Warfiles

Украинските въоръжени сили (ВСУ) провеждат многодневна кампания за нанасяне на удари по руски военни цели в окупирания Крим и вече успешно поразиха няколко цели на полуострова. Това се посочва в доклад на вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW).

 

По-специално, ISW, позовавайки се на руски източници, пише, че в нощта на 5 срещу 6 януари Украйна е ударила административна сграда на руско летище в окупирания Саки, Крим, с четири крилати ракети Storm Shadow. Руското министерство на отбраната съобщи тогава, че руските сили са унищожили пет украински дрона и четири ракети над Черно море и Крим в нощта на 5 срещу 6 януари и шест украински ракети "Нептун" над северозападната част на Черно море на 6 януари.

 

В същото време командирът на украинските военновъздушни сили генерал-лейтенант Микола Олешчук публикува сателитни снимки, показващи целта на успешния украински удар по летището в Саки, въпреки че ISW все още не може да идентифицира каква е била тази цел.

 

Освен това Главното управление за разузнаване на МО на Украйна  (ГУРМО) обяви успешен удар на 4 януари по руски радарни позиции на летището в Саки и склад с техника край Гришине.

 

Според анализатори украинските сили са нанесли удари и по радарна система за противовъздушна отбрана и комуникационен център в Евпатория, отговарящ за координирането на руските операции за противовъздушна отбрана в окупирания Крим, складове за боеприпаси край Первомайское (на 82 км северно от Симферопол) и руски команден пункт край Севастопол.

 

"Украинските и руските доклади показват, че украински ракети и дронове проникват в руската система за противовъздушна отбрана в окупирания Крим и успешно са поразили някои планирани цели".

 

В същото време известен руски военен кореспондент с връзки с Кремъл заяви, че украинските сили извършват удари, насочени към отслабване на руската система за противовъздушна отбрана над окупирания Крим.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени