Васил Тончев, "Сова Харис": Борисов отново показа политическа интуиция и находчивост с кандидатурата на проф. Герджиков

Голяма част от електората на ДБ ще подкрепи проф. Анастас Герджиков

Васил Тончев
Васил Тончев Източник: Сова Харис

С издигането на кандидатурата на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков Борисов още веднъж показва своята политическа интуиция и политическа находчивост. Това мнение изрази пред БНР социологът Васил Тончев от агенция "Сова Харис".

 

Според Тончев в изолация от всички останали политически сили, от ГЕРБ застават зад кандидат, който ще има обществена подкрепа от авторитетни и широки социални кръгове. "Много трудно ще е оттук нататък да кажеш – с тези не разговаряме".

 

"Проф. Герджиков ще бъде много дистанциран от ГЕРБ, включително като политическа визия. Не мисля, че ще бъде човекът, който ще бъде на дистанционно от Борисов, както други кандидати, които Борисов е номинирал и изтласквал на водещи политически позиции", коментира Тончев.

 

По думите му присъствието на Герджиков в политическия живот ще постави в трудно положение ДБ. "ГЕРБ просто успя да ги изпревари, Борисов се оказа политически по-ловък. Голяма част от техния електорат, сподвижници ще подкрепят Анастас Герджиков".

 

Относно новата политическа формация – "Продължаваме промяната", социологът прогнозира, че срещу тях ще има и "доста сериозен отпор". "Техният анонс, че ще достигнат до 30%, е нереалистичен".

 

Основният резерв на новата формация ще дойде от хората, които бяха отвратени от политиката и не отидоха до урните на изборите тази година, смята Васил Тончев. Според него най-много ерозия в подкрепата ще бъде налице при ИТН.

 

"Между 10 и 15% вървят хората, които биха се оттеглили от ДБ и биха отишли към ПП. Тоест не е нещо, което да бъде вълна или да срине ДБ".

 

Най-после редовен кабинет ще бъде формиран, най-вероятно подкрепен от 4 формации на базата на раздробеността в политическото пространство, оптимист е Васил Тончев.

 

"Тоест освен партиите на протеста, ще трябва да получат подкрепата и на БСП". Около 3 милиона ще бъдат гласоподавателите на предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември, отбеляза социологът.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени