Велислав "Гробаря" Минеков превърна комунистическото капище на Бузлуджа в недвижима културна ценност от национално значение

За пластичната композиция "Победата на 9-ти септември" бащата на Минеков е прибрал 18 000 лв. в края на 70-те години на миналия век

Болшевишкото капище на Бузлуджа
Болшевишкото капище на Бузлуджа Източник: Zonanews

На заседание на специализиран експертен съвет днес, свикано със заповед на Велислав "Гробаря" Минеков,  е взето решение комунистическото капище на Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение.

 

Това решение осигурява юридическа защита на болшевишкия обект и дава възможност да бъде възстановяван с публични средства. В заседанието от страна на Община Казанлък участие са взели главният архитект Георги Стоев и директорът на Исторически музей "Искра" д-р Момчил Маринов.

 

Надписът на Бузлуджа
Надписът на Бузлуджа
Източник: БГНЕС

Истината е, че това творение трябва да бъде оставено на времето и природните стихии, те ще свършат своето. Невъзможно е да превърнеш в нещо полезно капището на една утопична, античовешка идеология, място, на което няколко войничета от Строителни войски са намерили смъртта си. 

 

Велислав Минеков е син на н.х. проф. Величко Минеков, любимец на диктатора Тодор Живков, който е прибрал само покрай комунистическото капище петцифрена сума в края на 70-те години на миналия век.

 

Барелефа на Величко Минеков
Барелефа на Величко Минеков
Източник: Интернет

За пластичната композиция "Победата на 9-ти септември" ориентировъчният му хонорар е бил 18 000 лв. – хоп, ето ти две апартаментчета. Докато нашите родители се трепеха десетилетия наред, за да изплатят с танталови мъки един апартамент, другарят Минеков за има-няма две години си докарваше пари за два. 

 

Ориентировъчни стойности за авторските хонорари

 

Хонорара на любимеца на диктатора Живков Величко Минеков
Източник: Zonanews

 

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени