Видимите резултатите от управлението на ГЕРБ в спорта проличаха на олимпиадата в Токио

България записва най-успешното си представяне на Олимпийски игри от 2000-а година насам

Красен Кралев
Красен Кралев Източник: ПП ГЕРБ
"Не, няма да поема никаква отговорност, ако нашите състезатели, да не дава Господ, се представят зле или имаме малко квоти. Има хора, които са поели отговорност четири години, гарантирали са 5 квоти, 20 квоти, 50 квоти, 10 медала и така нататък", отговори на въпрос на БГНЕС служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов при първата си пресконференция, след като пое поста от Красен Кралев на 20 май, припомня "Труд".
 
Ето и цялото изказване на служебния министър Кузманов: "Едно цвете, като го засадите, то расте години и накрая цъфва. Четиригодишен олимпийски цикъл не е бил под наше ръководство. Един спортист не се изгражда за два месеца служебно правителство, той се изгражда за четири години, пет години и така нататък. Не, няма да поема никаква отговорност, ако нашите състезатели, да не дава Господ, се представят зле или имаме малко квоти. Има хора, които са поели отговорност четири години, гарантирали са 5 квоти, 20 квоти, 50 квоти, 10 медала и така нататък. Няма да поема такава отговорност за лошото представяне. Но ще поема отговорност, ако някой от състезателите в този период от два месеца не получи заслуженото си - класирал се, награди, обезпечаване, ковид, максимално ще направим възможно треньори и състезатели да могат да се представят най-подобаващо. Дай Боже, България да има медали".
 
Красен Кралев и Андрей Кузманов
Красен Кралев и Андрей Кузманов Източник: bTV
Андрей Кузманов сам признава, че олимпийският цикъл е бил под ръководството на предшественика му Красен Кралев, чието наследство днес чегърта. Ето какви са фактите:
 
България записва най-успешното си представяне на Олимпийски игри от 2000-а година насам. В Атина 2004 имахме две титли, сребро и 9 бронзови медала, в Пекин`2008 взехме злато, сребро и три бронза. В Лондон 2012 – две сребърни отличия (едното, от които получено постфактум от Милка Манева след уличени в употреба на допинг призьорки във вдигането на тежести) и бронз. В Рио де Жанейро 2016 извоювахме сребро и два бронза. В Токио надминахме всички тези форуми - имаме злато на Ивет Горанова в каратето, Стойка Кръстева в бокса и ансамбъла в художествената гимнастика, сребро на Антоанета Костадинова в спортната стрелба и бронзови отличия на Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата. За последно повече титли - 5, сме имали в Сидни 2000.
 
Тайбе Юсеин
Тайбе Юсеин Източник: Bul-wrestling.org
След Игрите в Рио през 2016 г. заваляха искания за оставката на спортния министър Красен Кралев (едва от две години на поста) заради незадоволително представяне. Още тогава той обяви, че резултатите от неговата работа ще се видят в Токио и пое предварително отговорност за постиженията на България в японската столица. И всеки имащ елементарни познания от спортния процес е наясно, че в рамките на 2-4 години няма как да бъде изграден състезател и програма за развитие на даден спорт. В интерес на истината най-дълго управлявалият спортен министър е единственият, който може да носи отговорност за успеха или неуспеха на Олимпийски игри, провели се в неговия (или малко след края му) мандат, защото имаше достатъчно време да развие идеите си и да заложи на спортове и дисциплини, в които имаме реални шансове за успех.
 
Министърът на спорта откри Държавното първенство по бокс за жени и девойки в Русе
Министърът на спорта откри Държавното първенство по бокс за жени и девойки в Русе Източник: ПП ГЕРБ
Още в началото на 2016 г. Красен Кралев обяви стартирането на специална програма, насочена към женския бокс, женската борба и женското кану. "Това са спортове, в които се развиваме много добре и в следващите 5 години те ще получат допълнително финансиране, защото имат голям потенциал и възможност за призови класирания", казва тогава Кралев.
През 2016 г. последваха множеството критики на идеята, които днес се превърнаха във възхвала на момичетата именно от тези спортове (с изключение на кануто), които взеха медали. Истината е, че ако ще се гонят отличия от ОИ, усилията трябва да се насочат там, където може да бъдат спечелени. Да, много е престижно да имаме олимпийски шампион на 100 м, но това е непостижимо, дори целият бюджет на спорта в държавата да бъде насочен към тази цел.
 
Ивет Горанова и Красен Кралев
Ивет Горанова и Красен Кралев Източник: ММС
Появиха се и мнения, че някои за пръв път чували за олимпийската ни шампионка в каратето Ивет Горанова, но сега си приписвали успехите й. За тях ще напомним – в края на 2018 г. Кралев връчва почетeн плакет на ММС на Ивет, която спечели исторически първи медал за България от Световно първенство по олимпийско карате за мъже и жени. Тогава 18-годишната плевенчанка завоюва бронз на шампионата на планетата в Мадрид (Испания). По време на срещата с нея, министърът поиска от треньора й Ангел Ленков да изготви специална програма за състезателката, която да бъде финансирана приоритетно от спортното министерство, а целта е спечелване на олимпийска квота.
 
По време на пресконференция след бронза от СП през 2018 г. пък президентът на Българската федерация по олимпийско карате Алексей Петров казва:
"Искам да благодаря първо на всички, които не спряха да вярват в нас през годините, защото имахме и трудни периода. Разбира се, на министъра на младежта и спорта Красен Кралев – той ми се обади първи, за да ми честити бронза на Ивет. Най-голямото признание за труда на федерацията и състезателите през годините ще бъде олимпийски медал в Токио през 2020", казва Петров.
 
Красен Кралев, Ивет Горанова и Алексей Петров
Красен Кралев, Ивет Горанова и Алексей Петров Източник: ММС
След спечелването на олимпийската квота през юни 2021 г. Горанова също отчете приноса на бившия към спортен министър за подготовката й с думите: Искам да благодаря на министъра г-н Красен Кралев за подкрепата през всички тези години, когато се подготвяхме за този олимпийски турнир.
 
И още – първият ни медал в Токио беше среброто на Антоанета Костадинова. За ремонта на стрелбището, на което тя тренира в Търговище държавата отпусна сериозна сума. Реновирана беше и залата по вдигане на тежести във Варна, в която тренира "ограбеният" щангист Христо Христов.
 
Ансамбълът в художествената гимнастика разплака от радост цяла България и направи безпрецедентен пробив, надделявайки над непобедимия тим на Русия. Феноменалното представяне в Токио донесе огромна гордост на всички сънародници по света. Но триумфът бе подготвян старателно в последните години и тук държавата също помогна много.
 
На световното първенство по художествена гимнастика в София
На световното първенство по художествена гимнастика в София Източник: Gong.bg
Може да се каже, че Илиана Раева и нейните златни момичета се радваха (абсолютно заслужено) на специални грижи и внимание от страна на правителствата на Бойко Борисов. На 27 декември 2018 година бяха отпуснати 1,5 милиона лева за изграждането на нова зала за художествена гимнастика, част от комплекс "Раковски" в София. Илиана Раева, която тогава присъства на правителственото заседание, заяви: "Днешният ден е исторически за българската художествена гимнастика. Години наред мечтаехме за зала, която да побере всички национални гарнитури". Това вече е факт и златните ни момичета тренират при наистина отлични условия...Освен това старата зала на "Раковски" бе ремонтирана с допълнителни 250 000 лева, също отпуснати с решение на МС.
 
Красен Кралев и Илиана Раева
Красен Кралев и Илиана Раева Източник: ТВ Европа
Не е за подценяване и фактът, че бе вложен сериозен ресурс от държавата в домакинства на Световно първенство по художествена гимнастика и множество Световни купи, които са много важни за изграждането на лоби в този изключително съдийски спорт. След перфектната организация на шампионата на планетата през 2018 година, София получи домакинството и на първенството през 2022 година, което ще е и квалификация за следващата Олимпиада - през 2024 година в Париж. През юни тази година пък Варна бе домакин на Европейското първенство. Всичко това показва, че държавата абсолютно заслужено е помагала на този традиционен български спорт и триумфът в Токио е справедливата отплата за това!
 
Ансамбълът ни по художествена гимнастика
Ансамбълът ни по художествена гимнастика Източник: Българска федерация по художествена гимнастика
Точка не достигна на мъжкия ни национален отбор по волейбол да бъде в Токио, след като Варна прие олимпийската квалификация, а нашите пропуснаха мачбол при 2:0 гейма срещу Бразилия и впоследствие изпуснаха квотата. 
 
Българският спорт със сигурност има не малко проблеми. Но стратегията, която Кралев обяви за Олимпийските игри в Токио още през 2016 г. очевидно сработи. Медалите са в спортовете и дисциплините, които предварително бяха обявени за потенциални носители на отличия, получиха приоритетна подкрепа от Министерството на младежта и спорта и реализираха резултати.
 
Всичко това е резултат на огромните усилия най-вече на състезателите и техните щабове. И да – ролята на държавата е да разпредели по най-добрия начин финансовия ресурс, събран от нашите данъци. Въпросът е дали го е направила по най-добрия начин и какви са резултатите. А в случая те са на лице…България се завърна с гръм и трясък на световната спортна сцена! Нашата държава е в топ 30 по медали!
 
Това са фактите.

Още от "Мнения и анализи"

Манол Глишев: Ние сме българи. Дефинираме се чрез личности, събития и процеси, започващи далеч от Русия и далеч преди да

Русия да си се прибира в международно признатите граници... или да върви цялата в Пъкъла, където, впрочем, ѝ е мястото заради нейните античовешки действия

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Повече руски войници са загинали в битката за Авдеевка, отколкото са загинали през цялата съветско-афганистанска во

Целите на Путин остават унищожаването на НАТО като ефективен съюз, прекъсването на връзката между Съединените щати и Европа и изграждането на нов световен ред, в който гласът и силата на Русия са доминиращи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени