Виталий Гинзбург: Путин е побеснял нереализиран фюрер от петербургския ъндърграунд

Какво ли би станало, ако около Кремъл, около Смолни излязат на протест по един милион души , заявява публицистът

Плакат на протестиращи в Полша срещу агресията на Русия в Украйна
Плакат на протестиращи в Полша срещу агресията на Русия в Украйна Източник: Telegram

Виталий Гинзбург, Каспаров.Ru

 

Последните няколко дни бяха белязани от две основни тенденции във вътрешната руска политика. Първият е, разбира се, плановете на Путин-Шойгу да трансформира "втората световна армия" в първата военна армия. Формирането на нови дивизии, корпуси, окръзи, увеличаването на числеността на въоръжените сили и, разбира се, обявяването на неограничени финансови възможности за това. Във всеки случай от името на Путин.

 

Но има и втора тенденция, идентифицирана по време на форума в Давос. Резултатът от западните санкции може да бъде невероятната бедност на руснаците. Това каза на форума професорът от Харвард Кенет Рогоф. Във всяка нормална държава нормалните хора просто никога не биха допуснали да се образуват такива противоречия. Но не и в Русия! Британското разузнаване вече постави под въпрос реалността на изпълнението на плановете на Путин за изграждане на армията. 

 

Какви са плановете му? Разгръщане на седем мотострелкови дивизии. Цената на разполагането на една мотострелкова дивизия е около три милиарда долара. Това се изчислява без калкулатор.  260 танка на стойност около 5 милиона долара – 1,3 милиарда. 140 бронирани машини по 1,5 милиона долара – 210 милиона. 200 бронетранспортьора – 200 милиона. Общо 1,7 милиарда долара за нещо, което е само по себе безсмислено.

 

Към това трябва да добавим стойността на 180 оръдия и минохвъргачки, между 4 и 6 зенитно-ракетни комплекса, хеликоптерна ескадрила, ракетен дивизион, средства за бойно, техническо и тилово обезпечаване и 4000 тона боеприпаси. Екипирането на дивизиите от въздушно-десантните войски и морската пехота също е скъпо.

 

Там освен разходите за въоръжения са необходими и огромни бюджети за производство на средствата, с помощта на които се извършват десанти. Това са транспортни самолети и хеликоптери, десантни кораби. Що се отнася за последните, практически всички подлежат на бракуване поради възрастта си. И това се отнася не само за дивизиите. А се огласяват още по-безумни и скъпо струващи планове.

 

При това по време на осъществяването им те поскъпват още повече, пропорционално на апетитите на хората около Путин. Едва ли за всички ще има пентхауси с площ по 5000 квадратни метра като този на Сергей Чемезов (генерален директор на корпорацията "Ростех", бивш офицер от КГБ, бел.ред.) Вече дори не говоря за това, че въпреки неограничените възможности на Путин се налага мобилизираните да си купуват снаряжението и средствата за защита, а безумното население събира пари, за да им купи бельо.

 

Средствата, които побеснелият нереализиран фюрер от петербургския ъндърграунд смята да харчи за армията и за войната, не биха били излишни за руските пенсионери, образованието и здравеопазването. Но явно в Русия няма кой да пресметне това, нито да го разбере. Спомняме си изказването на един от ръководителите на организацията "Мемориал" пред Форума за свободна Русия.

 

Човекът, който е с безупречна морална репутация, каза, че няма моралното право да призовава хората на протести, ако самият той не се намира в Русия. И това наистина е така. Когато виждаш, че (в Москва) броени хора оставят цветя  в памет на жертвите на руския удар срещу жилищна сграда в Днипро, правиш сравнение колко киевчани през март 2018 г. носеха цветя при руското посолство в памет на загиналите в "Зимняя вишня"*.

 

Малкото руснаци, рискуващи да правят такова нещо пред очите на полицейските мутри, само потвърждават мащаба на интелектуалната и морална катастрофа на тази страна и този народ. Както и стотиците политически затворници, които можеха да са свободни, след един забележим мащабен протест.

 

Та нали протестиращите в Техеран или в Хавана рискуват и дори загиват, но се борят за своите човешки права и достойнството си. Кубинците не са изправени пред перспективата да загинат във война, в която да ги хвърли тяхната тоталитарна власт.

 

Но в Русия народът не иска нито да смята, нито да протестира в защита на своето право на живот. Вече много хора си задават един прост въпрос. Какво би станало ако около Кремъл, около Смолни излязат на протест по един милион души? Какви биха били рисковете при сваляне на путиновата банда по такъв начин, като се има предвид, че тази банда вече унищожи над сто хиляди руснаци?

 

Съзнателно не коментирам качеството на тези руснаци. Просто смятам. В тази връзка, сега е моментът да си спомним какво се смята за класическа русофобия според разбиранията на руската власт и безумния ѝ народ. "Често си повтарям: тук всичко трябва да се разруши и отново да се създаде народ", Астолф дьо Кюстин.

 

Междувременно САЩ трябва да направят така, че руснаците да се сблъскат с ужасяваща бедност Каза го съшият този Кенет Рогоф. И санкциите, както първичните, така и вторичните трябва да сведат до минимум възможността тази власт да заплашва света и да събудят стремеж у този народ, ако не да стане НАРОД, то във всеки случай да се научи да СМЯТА. А още по-добре – да мисли.

 

*Тогава при пожар в мола "Зимняя вишня" в руския град Кемерово загинаха 60 души, 37 от които бяха деца.

Още от "Мнения и анализи"

Проф. Вили Лилков: В България се прожектираше касовият политически филм "С десни мерки - леви цели". Явно, че левите цел

Доколкото разбирам от мотивите на журито положението е "Няма ляво - няма дясно!" или както казват в Холивуд, май сме "Отнесени от вихъра", пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени