Владимир Чуков: Възможно е Афганистан да се възстанови като гнездо на терористични организации

Ситуацията е изключително несигурна, добави Йордан Божилов

Владимир Чуков
Владимир Чуков Източник: БНТ

Кризата в Афганистан се задълбочава. Талибаните се готвят да представят кабинета си на фона на хилядите, които напускат страната и тръгват към Европа. Да пазим границите си или да се погрижим за бежанците? В студиото на "Денят започва" по БНТ темата коментираха експертът по сигурността от "Софийски форум за сигурност" Йордан Божилов и арабистът проф. Владимир Чуков.

 

"Навлизаме в нова ситуация на сигурност, която е абсолютна непредвидима и зависи от много фактори, включително от това как талибаните ще започнат да управляват - ще се върнат ли към старите практики за насилствено управление, ще осигурят ли прехрана за хората. Международните фактори все още търсят подход и роля. Така че ситуацията е изключително несигурна", каза Йордан Божилов.

 

Проф. Чуков припомни, че изтеглянето на американските военни и всички съюзници от Афганистан не е договорено последните две седмици. "Преговорите с талибаните започнаха още през 2011 година. В крайна сметка афганистанците трябва да управляват собствената си държава - те трябва да гарантират не само сигурността си, но трябва да гарантират и собствената си издръжка", отбеляза той и допълни, че от 14 млрд. долара бюджетни приходи за страната 89% са от донори и едва 11% собствени източници.

 

По думите му случващото се в Афганистан подсказва, че за в бъдеще страната ще се възстанови като гнездо на терористични организации. "Ако навремето беше "Ал Кайда", сега виждаме "Ислямска държава - Хорасан". От четвъртък насам три удара бяха нанесени от американските военни, което означава, че се връщаме в едно много неприятно положение", прогнозира той. За Йордан Божилов основният проблем е, че през годините не е било изградено "устойчиво, некорупционно управление".

 

"Очакваше се преходът да е постепенен, за да може да има и политически процес, а всичко се разпадна буквално за седмици", добави той.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени