Военен експерт: Не е изключен сценарии, при който Русия при бързи военни резултати в Украйна, продължава до постигането на по-решителни цели

Някои анализатори считат Минските споразумения, които са договорени в този формат за мъртво родени и определено неизгодни за Украйна, коментира Тодор Тагарев

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: Bulgaria ON AIR

"НАТО е длъжен да укрепи източния си фланг, тъй като на картата понякога добре са начертани границите между държавите, но в една конфликтна ситуация, при някакъв неособено вероятен, но не и напълно изключен сценарий - Русия да постигне бързи военни резултати в Украйна, няма никаква гаранция, че тя ще спре на границата на Украйна, а няма да се опита да постигне някакви по-решителни цели. Много малко вероятно е това, пак подчертавам, но тези, които носят отговорност за отбраната, за защита на териториалната цялост, те трябва да взимат под внимание и такива сценарии, които не са чак толкова вероятни", коментира в в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR бившият служебен военен министър Тодор Тагарев.

 

На въпрос какво говори струпването на руски войски в близост до украинската граница и военните учения в Беларус, експертът отговори:

"Говори, че Русия има капацитет за военна агресия срещу Украйна, в допълнение към това, което тя вече направи през 2014-та година и поддръжката и за сепаратистите в югоизточна Украйна. Въпрос на решение, вероятно само и единствено на Путин е дали той ще предприеме такива агресивни действия".

 

"Вече няколко месеца напрежението нараства и сякаш  това нарастване се ускори значително в последните дни. Не само по отношение на учението в Беларус, на север от Киев, но и дислокирането на кораби от балтийския флот и северния флот на Русия в Черно море, включително десантни кораби с десантчици на тях. Тоест все повече нараства капацитетът на Русия, ако реши да предприеме военни агресивни действия срещу Украйна от няколко посоки. И това, което президентът Байдън казва, който, разбира се, разполага с доста повече информация, е че съветва американските граждани на Украйна да се изтеглят. Тук става въпрос за десетки хиляди, доколкото имам информация може би около 30 000 американци се намират в Украйна, което би било сериозен проблем и за самите тях, вероятно и за украинците, с които те живеят и работят заедно", добави военният експерт.

 

"Смятам, че въпреки фокусирането на западния свят върху дипломатическите средства за намиране на разрешение на конфликта, вероятността за военно развитие по-нататък въобще не е намаляла", коментира проф. Тагарев.

 

На въпрос защо за втори път дипломатическите усилия на страните от Нормандската четворка не успяха, експертът коментира:

"Някои анализатори считат Минските споразумения, които са договорени в този формат за мъртво родени и определено неизгодни за Украйна. Украйна ги интерпретира по един начин, Русия - по съвсем друг начин. Те реално не са имали някакви особени практически последствия, освен в ограничаването на въоръженията, които се намират в зоната на разделение между така наречените Донецка и Луганска народни републики, и украинските сили, които като правило си спазват украинската страна, но често се нарушават от страна на сепаратистите. И този формат някак си не успява да допринесе за решаване на проблема, колкото и да ни се иска. Може би показателно за това беше отношението на Кремъл към визитата на френския президент. Може би при едно внимателно наблюдение на отношението към него, това можеше да се прогнозира".

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени