Военен експерт: Украинската армия е смляла в Бахмут руски части, достатъчни за повторен щурм на Киев

50 хиляди окупатори - убити или ранени и до 200 танка са унищожени, разкрива военният експерт Иван Киричевски

Ликвидирани руски военнопрестъпници, убити руски бандити и терористи
Ликвидирани руски военнопрестъпници, убити руски бандити и терористи Източник: Telegram

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са смлели в месомелачката на Бахмут руски части, достатъчни за още един щурм на Киев, твърди експертът на Defense Express, военният анализатор Иван Киричевски.

 

Русия продължава да понася огромни загуби на Бахмутското направление и, според експерта убитите биха стигнали на врага за провеждането на още една стратегическа настъпателна операция. Оценките са за 50 хиляди убити руснаци при Бахмут.

 

"50 хиляди окупатори - убити или ранени и до 200 танка. Грубо казано, ако не бяха унищожили тези войски, то руснаците можеха да ги използват за повторно настъпление към Киев. Този успех, който сега се залага при планирането на контранастъплението (на ВСУ, бел.ред.), може да бъде неочаквано голям и стремителен, отколкото си го представяме сега", подчерта експертът в ефира на Espreso TV.

 

Според единия от сценариите на Киречевски, налице са всички основания да се предполага, че руснаците ще заседнат на тези позиции, които вече са успели да завладеят за дълго и ВСУ ще продължи да ги смила. "Докато има такава възможност, Бахмут ще се държи организирано", обобщи Киричевски.

 

Въпреки оценките на украински и западни експерти, руската армия не спира опитите да завладее Бахмут. В неделя украинците са отблъснали атаки край населените места Минковка и Орехово-Васильовка. На вражески обстрел са били подложени Орехово-Васильовка, Богдановка, Бахмут, Часков Яр, Курдюмовка, Дружба, Майорск, Ню Йорк (в Донецка област, бел. ред.)

 

Във ВСУ има безпокойство, че заради обстрела на снабдителните маршруте към Бахмут от руснаците може да се повтори ситуацията с Дебалцево от 2015 година, когато бяха отрязани всички трасета за снабдяване и отстъпление. Въпреки това украинската армия тогава успя да се оттегли, а частите на ВСУ бяха измъкнати оттам от сегашния командващ на Сухопътните войски ген. Олександър Сирски.

 

Руската офанзива срещу Бахмут изглежда буксува, съобщи и Асошейтед Прес с позоваване на базирания във Вашингтон Институт за изучаване на войната (ISW), който анализира най-продължителната сухопътна битка от началото на войната в Украйна.

 

Руската армия и подразделения на частната военна компания "Вагнер" продължават да извършават сухопътни атаки срещу града, но няма данни за съществен напредък, коментират от международния тинк-танк.

 

В анализа се цитира говорителят на Източната групировка на украинските въоръжени сили Сергий Черевати, че боевете в района на Бахмут са били по-ожесточени тази седмица, отколкото през предишните.

 

Украинските войски продължават да удържат Бахмут с цел "да спечелят време" за организиране на контраофанзива срещу руските сили в района на този град в Източна Украйна, който Москва от миналото лято се опитва неуспешно да превземе с цената на тежки загуби, отбелязва Франс прес.

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени