Военнопрестъпникът Путин е "луд старец в самоизолация, който вади цитати от чекмеджето за зомбита", безкомпромисно заяви Кира Ярмиш

Путин трябва да се примири с това как е загубил в дългосрочен план, коментира британският министър на отбраната Бен Уолъс

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Россия24

Руският военнопрестъпник Владимир Путин говори в понеделник на ежегодния парад за Деня на победата на Червения площад в Москва по случай годишнината от онова, което в Кремъл наричат "победа на Съветския съюз над нацистка Германия през 1945 г.". Речта му предизвика резки реакции в самата Русия и по света, цитирани от Ройтерс.

 

Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк:

"Страните от НАТО нямаше да атакуват Русия. Украйна не е планирала да атакува Крим".

 

Британският министър на отбраната Бен Уолъс:
"Не може да има ден на победа, само безчестие и сигурно поражение в Украйна... Той (Путин) трябва да се примири с това как е загубил в дългосрочен план и е абсолютно загубен".

 

Кира Ярмиш, говорител в изгнание на опозиционния лидер Алексей Навални:

"Старец, луд в самоизолацията си, стои сам на подиума..., кашля и казва нещо за нацисти от НАТО. Не мисля, че дори най-преданият привърженик на Путин ще повярва, че това е образ на победа".

 

Критикът на Кремъл в изгнание и бивш руски олигарх Михаил Ходорковски:

"На 9 май 1945 г. нацистите, които бомбардират Киев в 4 ч. сутринта на 22 юни 1941 г., капитулираха. В 4 ч. сутринта на 24 февруари 2022 г. под знаците на фашистките зли духове Киев отново е бомбардиран от потомците на някои от победителите, които станаха фашисти".

 

Съюзниците на политическия активист в затвора Андрей Пивоваров туитираха от акаунта му: "Путин положи цветя на паметниците на градовете-герои Киев и Одеса. Не се изисква коментар".

 

Генадий Гудков, бивш депутат в изгнание и член на либералната опозиция:

"Путин повтори цитати от чекмеджето за зомбита... Така че Кремъл вече не разполага с трикове. Сега поражението на Путин е въпрос на време!"

 

Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия: "На Деня на победата Путин губи войната си в Украйна. Време е руските войници да се приберат у дома".

 

Сергей Нечаев, посланик на Русия в Германия, на честване на Деня на победата пред Бранденбургската врата в Берлин:

"По това време Украйна беше част от Съветския съюз и украинските войници също бяха герои, които се биеха в Червената армия. Ние не разделяме тази победа на национални единици".

 

Жителката на Москва Лариса на парада за Деня на победата:

"Преподавам в общински колеж и нашите момчета го подкрепят... Не само учителите, но и децата. Те подкрепят военната операция".

 

Олга, участваща в марша на безсмъртния полк в Санкт Петербург в памет на руснаците, участвали във Втората световна война:

"Имам син, който сега завършва магистратурата си, много се притеснявам за него. Наистина. Познавам много майки, чиито синове вече са в наборна възраст. Тези майки не знаят какво да правят със себе си... опитват се да намерят някакъв начин да спасят децата си от тази война".

 

Междувременно менютата на руската сателитна телевизия бяха за кратко променени, за да покажат на московските зрители съобщения за войната, включително: "По ръцете ви е кръвта на хиляди украинци и стотици мъртви деца. Телевизията и властите лъжат. Не на войната".

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени