Всеки ден в България - по три катастрофи като тази с македонския автобус край село Боснек*

Защо загиналите на магистралата са "трагедия", а починалите в интензивните COVID отделения рутина

Катастрофата на АМ "Струма"
Катастрофата на АМ "Струма" Източник: БНТ

Веселин Желев, Клуб Z

Днес починалите от COVID-19 В България отново са над 100. По-точно 151 са за изтеклите 24 часа, т.е. повече отколкото в три катастрофи като вчерашната край отбивката за с. Боснек на автомагистрала "Струма". Оправдано тя доминира новините и коментарите. Но оправдано ли е, че другата, много по-смъртоносна напаст стана рутина и се прокрадва с няколко сухи числа в края им?
 
Да загине човек в горящ автобус на магистрала е "трагедия". Да умре от COVID-19 у дома си, на улицата или в болница, вече е всекидневие. Да чака на опашка някой да умре, за да го приемат в COVID отделение, също е всекидневие.
 
Да не се ваксинира, да не носи маска, да не спазва дистанция, да нарушава мерките за безопасност и да застрашава с това живота на другите също е всекидневие. Всекидневие са и компромисите с антиваксърите и вярващите във фалшиви новини, за да не обидим електората и да не пострада рейтингът. Всекидневие е социопатът и психопатът да се гаврят със съвестния гражданин и да погазват социалната отговорност.
 
Умрелите от COVID-19 у нас до днес (27 658) вече са повече от убитите български войници през Втората световна война. Какви са причините за катастрофата със северномакедонския автобус на автомагистрала "Струма" тепърва ще разберем. Какво е могло да бъде направено, за да не стане тя, днес можем само да предполагаме.
 
Какви са причините за жертвите на COVID-19 знаем със сигурност. Знаем със сигурност и какво трябва да направим, за да пазим здравето и живота си. Но продължаваме да правим точно обратното. Със сигурност има какво още да се направи и за безопасността на пътищата, и на това, което се движи по тях; за настилката, маркировката, мантинелата, сигнализацията, дисциплината, контрола, превенцията и пр.
 
Какво обаче да правим с това, дето се движи в главите ни? Там катастрофата е непрестанна. За загиналите в автобуса днес е ден на национален траур. А за починалите от COVID-19 кога ще бъде траурът и колко дни ще продължи?

 

* Заглавието е на Zonanews.bg

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени