Явор Дачков: Кирил Петков и Асен Василев са като финансовите пирамиди от 90-те години

Очакването, че ще има огромна вълна от гласове към тях е измамна, добави той

Явор Дачков
Явор Дачков Източник: Zonanews

"Изборите изглеждат предрешени, но ще ви припомня, че през 2001 г. през август Петър Стоянов бе сигурен. Новата партия на Кирил Петков може да разбърка картите. Приносът на ДПС е решаващ във втория тур на президентските избори. Това са 350-400 хиляди гласа, които може да са решаващи. Сега ДПС са разочаровани и това прави задачата на Радев още по-сериозна", Това заяви Явор Дачков в предаването "Денят започва" по БНТ. 

 

В какво са съмишленици Кирил Петков – Асен Василев и другите партии? „Освен ограниченията от предишното управление аз не съм видял ясна идеология и ясен хоризонт в това дуо. В какво са съмишленици - аз не знам. Очевидно има проблем, очевидно това са хора, харесвани от избирателите“, каза другият участник в предаването - политологът Христо Панчугов. 

 

"Служебният премиер Стефан Янев свидетелства, че има нов проект на Кирил Петков и Асен Василев. Кирил Петков направи добро първо впечатление, беше глътка свеж въздух. Но ако видим, че при тях двамата няма нищо извън пропагандата. От моите дългогодишни наблюдения знам че, който ти дава много хубаво първо впечатление или е мошеник, или след това дава тежка фира. Поне така се е случвало през последните 30 години. С което не искам да кажа, че Кирил Петков е мошеник. Има обаче червени лампи, които светят. Първата е с каква енергия за тези три месеца овладяха няколко големи финансови ресурса – първата е Банката за развитие, Фонда на фондовете, Държавната консолидационна компания", коментира Дачков.


"Втората червена лампа е назначаването на Румен Спецов. Не може да назначиш Румен Спецов за шеф на НАП, който е завлякъл държавата с 1,6 млн. лв., прехвърляйки фирмата си на друго лице. Продължават да отричат, че има проблем. Третата е обявата на Петков за големия немски инвеститор – оказа се че това са албанци и братя Домусчиеви. Те ще инвестира, а държавата ще им даде едни 35 милиона лева. Четвъртата е покрай двойното гражданство на Кирил Петков. Когато ви излъжат толкова много и за толкова важни неща, трябва да се замислите
", смята Явор Дачков. 

 

"Освен това, Кирил Петков излъга и продължава да лъже за двойното си гражданство. Той също така беше направил пресконференция, на която ни говореше за инвеститори за завод за електромобили. Оказа се, че става дума за албанци и за братя Домусчиеви, на които държавата да даде 35 млн. лв. Има двама нови играчи, които се очертават много мощни. Това предизвика ревността на Слави Трифонов и на останалите", добави Дачков.

"След един месец те ще отсвирят президента, защото са дошли да правят бизнес. Те приличат на пирамидите от 90-те. Кирил Петков и Асен Василев правят същито. Този нов проект е направен за отклоняване на още гласове. Кирил Петков и Асен Василев ще вземат най-много от ДБ. ГЕРБ са твърдо срещу тях, т.е., от тях не виждам как ще вземат от електората. Очакването, че ще има огромна вълна от гласове към тях е измамна. Отсега партиите да спрат да говорят една срещу друга и след изборите да направят кабинет", коментира още журналистът.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени