Явор Колев: Основната идея на хакерската атака бе да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ

Хакерската атака срещу български институции не беше успешна, добави той

Явор Колев
Явор Колев Източник: МВР

Хакерската атака, осъществена в събота срещу български институции, не беше успешна. Това коментира по NOVA бившият шеф на "Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев. По думите му основната идея на атаката е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ.

 

"KillNet работи от началото на войната на Русия срещу Украйна. И е атакувала над 50 държави, членки на НАТО и обекти от значение. Нейните атаки имат повече пропаганден ефект. Дойде ред и на България, но са атакувани и държави от ЕС. Вероятно една от причините е по-голямата активност в българския политически живот”, добави той.

 

 Колев уточни, че "KillNet” е поела отговорност за атака към сайтовете на щатски летища, а преди това са атакували американска оръжейна компания. "Познавайки работата на Федералното бюро за разследване, съм сигурен, че тази група е известна на американските служби до последния ѝ член. Очаквам в кратки срокове да бъдат задържани, когато са извън Русия”, посочи той.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени