Йордан Божилов, експерт по отбрана и сигурност: Камионът е версия на руската пропаганда - пришива България, за да приобщи някак НАТО към взривяването на Кримския мост

"Очаквам украйниската армия ще използва този момент и ще отвоюва териториите, които бяха завзети от Русия. Виждаме, че Украйна има духа, силите и добро командване да отвоюва нови територии" - казва експертът

Йордан Божилов
Йордан Божилов Източник: Софийски Форум за сигурност
Йордан Божилов, експерт по отбрана и сигурност, коментира по БНТ състоянието на въздушните ни сили, закупуването на бойни самолети, войната в Украйна и други важни теми:
 
"Апелирам към обществото да има консенсус за модернизацията на нашата армия. Това е наложително. Важно е да се види какво може да си позволим с наши ресурси, какво да получим от наши съюзници. Трябва да имаме НС, което да определи рамката. Какво нашето общество може да задели? Даже този МС преди 2 седмици прие план-програма за модернизация на въоръжените сили. 
 
Ако ние тръгнем да придобиваме втората форма – освен Еф-16, да вземаме "Грипен", това ще затрудни още повече бюджета на министерството. Ние трябва да инвестираме и в хора, поддръжка. Необходим е анализ, план, върху който да се стъпи. 
 
ВВС са в този хаос, защото първите разговори започнаха 2004 г. През 2012 година имахме проект за Еф-16 втора употреба, но нещо стана, проруски интереси ли, не знам точно, но румънците го взеха този проект и сега имат 30 Еф-16.
 
Трябва да говорим честно пред обществото какво имаме, какво сме започнали и как ще продължи – закупили сме 8 самолета, които ще дойдат 2025 г. началото. Но тогава ще имаме подготвени летци. Тогава ще започнем тренировъчен процес, еър полисинг. Не знам защо се върви към вземане на самолет, който също ще дойде 2025 г. Това ще затрудни бюджета на МО или ще бъде за сметка на други проекти.
 
Единият вариант е удължаване ресурса на МИГ 29. В Полша има разговори, има желание да се помогне. От там нататък трябва да се прави добра калкулация. Отбраната не се извършва само със самолети. Нашата отбрана е функция на общата отбрана на НАТО - ние може да поискаме усилване, патрулиране, разполагане на наша територия. Това са неща, които трябва да бъдат поставени на масата. И да информираме обществото ни за всяка една стъпка.
 
Много малко летят нашите летци. Това е един от рисковите фактори в авиацията, но за това има различни проблеми – остаряла техника, невъзможност за поддръжката й. Докато бях в МО вариант за закупуване на ЕФ-16 втора ръка, те биха могли да дойдат по-бързо. Подготовката на един летец отнема време. Мисля, че от година и половина –две са тренировъчните програми на нашите летци, които се обучават в САЩ" - казва той.  
 
За войната в Украйна и взривът на Кримския мост
 
"Това е пореден удар върху психологическото състояние на руското ръководство. Този мост е много символен, но той е и ключов транспортен коридор за снабдяването на войските в южната територия на Украйна, което ще затрудни още повече руската армия, която страна от лоша логистика, лошо ръководство и от липса на съвременни оръжия.
 
Очаквам украйниската армия ще използва този момент и ще отвоюва териториите, които бяха завзети от Русия. Виждаме, че Украйна има духа, силите и добро командване да отвоюва нови територии. Това е начинът да бъде прекратена тази война. Там, докъдето са били границите, да бъде установено и Русия да се изтегли от Украйна.
 
Версията за камиона е руската. Интересно е, че беше привнесена и България в този случай. Това е елемент от пропагандата - ето привлечено е и НАТО. Абсурдна теза, използва се от пропагандата" - е изводът на експерта.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени