Йордан Божилов: Целта на войната е завладяване на Украйна и установяване на режим. Също и Молдова – има войски в една нейна отцепническа област

Валери Тодоров: Голяма е възможността Харков да падне.  От една страна има силна дезорганизация, но от друга патриотизъм. Според българин от Киев, реакцията на посолството ни там е неадекватна

Валери Тодоров и Йордан Божилов
Валери Тодоров и Йордан Божилов Източник: Скрийншот/bTV

Валери Тодоров и Йордан Божилов в "Тази сутрин" по bTV

 

Според Валери Тодоров се разминават цифрите Руските телевизии не дават реална информация. Поразени са военни бази, явно това е много добре подготвена и обмислена операция. Засега явно боеве със сухопътни сили се водят по границите. Голяма е възможността Харков да падне, според него.  От една страна има силна дезорганизация, но от друга патриотизъм. Самите украинци са изненадани и не са очаквали това да се случи. Много труден момент и много тежко. Има разединение на мнения вътре в Русия и вътре в Украйна.  Има замразени конфликти: Южна Осетия, Горни Карабах, досега тези точки са дестабилизиращи за Русия, но могат да се използват и срещу Запада.

 

Йордан Божилов: "Такова струпване на сили се подготвя дълго време. Аз до последно не вярвах, че такава високомащабна война ще се случи. Това е война, нейната цел е завладяване на Украйна и установяване на режим. Също и Молдова – има войски в една нейна отцепническа област. Там също има население с български етнически произход. Трябва да се поискат гаранции, че населението там няма да бъде засегнато. 

 

Не са хаотични удари според мен, много са насочени към военна инфраструктура, да не се позволи да функционира въздушните сили. Очаквам масово навлизане на руски войски и зависи доколко армията на Украйна е готова. Може да очакваме много кървава война. Ще се използват всички средства да се отдалечи Запада, да се възобновят конфликти на Балканите, различни кризи, внимателно трябва да се поготвим. Това е война и се води със всички средства".


В предаването се включи българин от Киев: "Имаме неадекватна реакция на българското посолство в Киев. Трябваше да има автобуси за евакуация днес. Говорих с консулта, няма информация кога ще стане това и търсим друг начин да напуснем страната. Почти сме открили информация и за работещите гранични пунктове и такава не получихме. Ще тръгнем в западна посока към полска или румънска граница", заяви той.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени