Юлий Павлов: В София ще има балотаж на местния вот, а резултатът ще бъде труден за прогнозиране

Досега местни избори не са повлиявали на отношенията между участващите в правителството, коментира социологът

Юлий Павлов
Юлий Павлов Източник: БГНЕС

"Досега местни избори не са повлиявали на отношенията между участващите в правителството, нито правителствените отношения влияят на местните избори. Като се изключат София, Пловдив и Варна (донякъде), местните избори не са толкова политизирани, дори се наблюдават странни коалиции в градовете като ДСБ с ДПС, например". Това каза пред БНР социологът Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

 

И допълни, че в София със сигурност ще има балотаж на местния вот, а резултатът ще бъде труден за прогнозиране, като подчерта, че личността е важна за избирателите. 

 

Павлов подчерта, че спецификата на местните избори е различна от тази на вота за Европейски парламент, затова не се очаква някаква отражение.

 

"На европейските гласуват обикновено най-твърдите избиратели. Фактът, че ще имаме действащо правителство, ще изиграе някаква роля, но най-голяма ще изиграе оценката на ситуацията около ротацията за министър-председателя. Три месеца преди евроизборите ще бъде размяната и ГЕРБ ще си направят сметката каква е оценката на хората за свършеното от некоалиционното правителство. Ако оценката е добра, те ще поемат ротацията и ще управляват, като така правителството може и да изкара четири години, но може и да се изкушат, ако оценката не е добра, да откажат да поемат ротацията и да извикат предсрочни избори заедно с европейските. Тогава ситуацията ще е коренно различна".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени