Журналист: Руските пропагандисти започнаха да обвиняват Украйна още преди изявлението на Путин, което дойде 20 часа по-късно

Образът на Путин като защитник на родината и нацията е силно ударен, заявява Петър Карабоев

Петър Карабоев
Петър Карабоев Източник: Скрийншот видео кадър

"Образът на Путин като защитник на родината и нацията е силно ударен. Това е огромен шамар. Една седмица след президентските избори се случи това нещо - видя се, че "аз защитникът на родината, се провалям". Това коментира в студиото на NOVA зам.-главният редактор на "Дневник" Петър Карабоев.

 

"Това, което виждам да се случва и да се говори за атентата в Москва е, че заради него има разговор на три нива. Пропагандистите започнаха още преди изявлението на Путин, което дойде 20 часа по-късно – да обвиняват Украйна. Това продължава и в момента.  В по-спокойните среди се говори за това, че очевидно има проблем с "Ислямска държава" и ислямистите и отслабена ли е вътрешната сигурност на страната заради войната.  И в професионалните среди – третият и най-тесен кръг, се говори за проблемите с ислямистите", посочи Карабоев.

 

"Тази част от "Ислямска държава", която се намира в Афганистан, на практика воюва с целия свят, защото смятат, че Аллах така е разпоредил. Те са теократична организация. Големият въпрос е дали руското общество има проблем с ислямизма. В Русия има изключително негативно отношение към мигрантите. Създава се т.нар. "гаражен ислям" - хората ще намерят начин да практикуват религията си", посочи той.

 

По думите му данните досега показват, че терористите са убили реално не повече от една трета от хората в концертната зала. "Останалите са загинали, защото са били стъпкани в паниката или са били задушени от дима", допълни той.

 

По думите му има едно концептуално пречупване на функцията на спецслужбите в Русия, когато Путин дойде на власт. "Той засили изключително много тяхната репресивна функция. Руският лидер намали ефективността на информационната част на службите. Гравитационният център на задачата им е изместен много настрани", смята анализаторът.

 

"В Русия има всякакви хора - там има милиони, които не са руснаци. Те мълчат, защото репресията е много силна. Режимът няма никакъв проблем да репресира и да всява страх. Вследствие на атентатите се реагира с натягане на гайките от страна на режима. Възможно е да въведат смъртното наказание в страната", прогнозира журналистът.

 

Според него руското общество е толкова натегнато заради войната, че е възможно да се отвори кутията на Пандора и да настане пълен ужас.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени