Журналистът Чавдар Стефанов: Путин е един крадец на земя

Досега работеше домашният патриотизъм - войната е далече, воюват военните. Сега обаче мобилизацията ще засегне доста семейства, заяви другият гост в студиото на БНТ Валери Тодоров

Чавдар Стефанов
Чавдар Стефанов Източник: Скрийншот видео кадър

Путин иска да набие клин между европейските страни. Разчита да играе руска рулетка или покер със света. Путин трябва да бъде спрян. Воюва в Украйна, защото без Киев няма как да се възстанови бившия Съветски съюз. Една война започнала с мотивацията, че се бие води срещу "нацизма", завършва с кражба на земя. Путин е един крадец на земя. Това заяви по БНТ журналистът Чавдар Стефанов.

 

Чавдар Стефанов коментира, че Владимир Путин се намира в безиходица, както и че малцина са очаквали успех на украинската армия на фронта. "Руската армия е съставена от хора по договор, от различни наемници, дори от затворници. Те не могат да воюват както трябва срещу една армия, която има своето морално опавдание - те се бият за своята земя. Това докара дотам, че Путин обяви това, от което се плашеше - мобилизация. Няма такова нещо като частична мобилизация - много повече от 300 000 души ще бъдат мобилизирани. Говори се за милион, милион и 200 хиляди - колкото му трябват", добави той.

 

"Путин е голям манипулатор. Той иска да вкара страната в ситуация като в началото на Втората световна война. Русия започна да използва ядрената терминология като семки и пуканки  и ситуацията в Европа става тревожна. Това не са само спекулации и блъф. В момента руснаците живеят в страх. Върви масова мобилизация основно в селата, защото на село никой не протестира", добави Стефанов.

 

Валери Тодоров
Валери Тодоров Източник: Скрийншот видео кадър

Според другият коментатор в студиото, журналистът Валери Тодоров, мобилизацията е стъпка, която от Кремъл са се опитвали да избегнат, а войната вече се превръща във вътрешнополитически фактор в Русия.

 

"Досега работеше домашният патриотизъм - войната е далече, воюват военните. Сега обаче мобилизацията ще засегне доста семейства. Виждаме, че тя се извършва доста хаотично, даже Министерството на отбраната упрекна военните, които се занимават с тези сборове. Едно е, когато говориш за специална военна операция, друго е когато мобилизираш - това се извършва по време на война. Тя ще надига общественото мнение, ще създава проблеми. Това е и признак, че нещата на фронта не вървят добре", коментира той.

 

Ситуацията е непредсказуема, добави Тодоров. Според него Путин може да използва ядреното копче. "Руската ядрена доктрина беше променена преди няколко години. Ако тези референдуми са успешни, те ще станат част от руската система. Внимателно трябва да се прочете речта на Путин. Няма партии, които да противостоят на политиката му. Само вид дворцов преврат може да спре Путин", заяви той.

 

"В момента се сменят приоритетите в световната икономика. Необходимо е успокояване на риториката. Новините от Китай целят да създадат хаос и напрежение. Това са фалшиви новини (относно информацията от вчера, че е извършен военен предрат срещу Си Цзинпин, бел. ред.). Мнението на интелектуалците в Русия има значение", каза Валери Тодоров. 

 

Той коментира и позицията на певицата Алла Пугачова срещу войната в Украйна. "Тя е идол на по-старото поколение. По-младите не я познават толкова, техните музикални кумири са други. За да се предизвика вълна на недоволство трябва да излязат други хора, които имат влияние върху младото поколение в Русия", отбеляза то. . 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени