Журналистът Владимир Зарков разкри "Харвардгейт"

Вярно ли е че служебният министър Асен Василев е в тежък конфликт на интереси с европейски средства със своята заместник-министърка Виолета Лорер и съпругът й Даниел Лорер, е един от въпросите, които той задава

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

"Вярно, Парламент няма. Ама е хубаво да се намери институция, която да привика тези ХардДърварски издънки и да им зададе нЕкои въпроси", пише в своя профил във Фейсбук той.


А ето и въпросите, които Зарков задава:
1. Вярно ли е че служебният министър Асен Василев е в тежък конфликт на интереси с европейски средства със своята заместник-министърка Виолета Лорер и съпругът й Даниел Лорер, понастоящем, съветник на служебния министър на икономиката Кирил Петков?
2. Вярно ли е, че Виолета Лорер, заместник-министър на финансите в момента, отговаря за Фонда на фондовете, включително и за такива подобни като този в чието ръководство е съпругът й?
3. Вярно ли е, че Даниел Лорер е привлечен като съветник на Кирил Петков и му е възложено да проверява търговските дружества от системата на Министерство на икономиката, както и да структурира нови финансови инструменти, които в последствие да управлява?
4. Вярно ли е че членът на одитния комитет на ББР и предложен от Кирил Петков, за член на надзорния съвет на ББР, бивш служебен министър на икономиката и енергетиката – Васил Щонов, е предложил и разпоредил на всички държавни дружества да сключат договори за цесия срещу сконто за вземанията си от КТБ по време на управлението си? Възможно ли е сконтото, което е различно в дружествата от енергетиката и икономиката да е довело до корупция?
5. Вярно ли е, че Валентин Михов, предложен за член на надзорния съвет на ББР, е натрупал банковия си опит в банка в Украйна, собственост на олигарх, който представлява интерес за американските власти?
6. Вярно ли е, че привлеченият за съветник и член на комисите за проверка на търговските дружества от системата на МИ - Валери Андреев, е бил в ръководството на Национална компания "Индустриални зони" ЕАД по време на управлението Асен Василев и същият е сключил договор с Кирил Петков и дружеството му тогава в Индустриална зона "Божурище" на базата на сертификат от Агенцията за инвестиции, управлявана тогава от Борислав Стефанов, чийто кум е Кирил Петков?
7. Вярно е ли е, че служебният министър на икономиката Кирил Петков е укрил данъци при продажбата на фирмите си? Вярно ли е, че е разчитал на Румен Спецов да не бъде санкциониран?
8. Вярно ли е, че като съветник и проверяващ на търговските дружества от системата на МИ, Кирил Петков е привлякъл бившата заместник-министърка Даниела Везиева (от Движение България на гражданите, от която партия е и Стамен Янев), която по същото време е разпоредила на търговско дружество, в чиито борд е била, да й плаща наема на апартамент в София? Вярно ли е, че по време на управлението и като председател на Съвета на директорите на същото търговско дружество е установено невнасяне на значителни суми в бюджета от компанията?
9. Вярно ли е, че Стамен Янев, номиниран от ДБГ за изпълнителен директор на БАИ, е проверяван за нереализирани инвестиции за гражданство на чужди лица, за които той е издал удостоверение, като ръководител на БАИ?

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Ограниченията в материалната база ограничават възможностите на украинските сили да провеждат ефективни отбранителни

И с ограничени ресурси Украйна удържа на руския напор, пишиат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната

Прочетете повече прочетете повече

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени