Илон Мъск "обмисля сериозно" изграждането на нова социална мрежа

Според него Twitter подкопава демокрацията, като не успява да опази принципите на свободното слово

Илон Мъск
Илон Мъск Източник: Shutterstock

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск "обмисля сериозно" изграждането на нова социална мрежа, обяви милиардерът в съобщение в Twitter в събота, предава Ройтерс.

 

Той написа това в отговор на въпрос на потребител в Twitter дали би обмислил варианта за създаването на социална мрежа, която да включва алгоритъм с отворен код, и която ще дава приоритет на свободата на словото, а пропагандата ще е минимална.

 

Мъск, който е активен потребител на Twitter, критикува социалната мрежа и нейните политики. Той заяви, че компанията подкопава демокрацията, като не успява да опази принципите на свободното слово.

 

Той публикува съобщението си, след като пусна анкета, в която пита потребителите на Twitter дали социалната мрежа се придържа към принципите на свободното слово, на което 70% от респондентите отговориха с "не".

 

"Последиците от тази анкета ще бъдат важни. Моля, гласувайте внимателно", написа Мъск в петък. Ако Мъск реши да действа и да създаде нова платформа, той ще се присъедини към група от технологични компании, които се позиционират като пазители на свободното слово и които се надяват да привлекат потребителите, вярващи, че техните възгледи са потискани в платформи като Twitter, Facebook и YouTube.

 

Засега никоя от компаниите, включително Truth Social на Доналд Тръмп, конкурентите на Twitter – Gettr и Parler, както и видео платформата Rumble, не са успели да се доближат до мащаба и популярността на масово използваните услуги.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени