Космическа оранжерия през 2023 година ще осигури информация за мисиите до Луната и Марс

Американската компания Redwire Corporation заяви, че ще изгради и пусне в действие първата комерсиална космическа оранжерия през п...

Международната космическа станция
Международната космическа станция Източник: Pixabay

Американската компания Redwire Corporation заяви, че ще изгради и пусне в действие първата комерсиална космическа оранжерия през пролетта на следващата година. Проектът предвижда отглеждането на растения от посяването на семена до достигането на пълна зрялост – изцяло в космоса.

 

С новото начинание компанията цели да насърчи изследванията в областта на производството на земеделски култури извън Земята и да подпомогне проучвателните мисии. Redwing вече поддържа подобна оранжерия на Международната космическа станция.

 

Проектът на компанията за космическа инфраструктура ще осигури критични данни и информация, необходими за мисиите Artemis на НАСА и други като тях, обясни Дейв Рийд, мениджър в Redwire. Програмата Artemis предвижда изпращане на астронавти на Луната и създаване на дългосрочна лунна колония като предшественик на евентуалното човешко изследване на Марс.

 

Фирмата за комерсиални земеделски технологии Dewey Scientific ще бъде първият клиент на оранжерията. Чрез нея би трябвало да се подобри способността на човечеството да отглежда култури в космоса. Разработките на земеделската фирма включват напълно автоматизирана система за отглеждане на растения за провеждане на изследвания в МКС.

 

Новата космическа оранжерия ще се намира също на МКС. Плановете на Dewey Scientific включват 60-дневен експеримент с изпробване на жизнеспособността на отглеждането на индустриален коноп.

 

"Отглеждането на пълноценни култури в космоса ще бъде от решаващо значение за бъдещите мисии за изследване на космоса, тъй като растенията осигуряват храна, кислород и възстановяване на вода", обясни още Рийд.

 

"Увеличаването на производителността на изследванията за производство на култури в космоса ще бъде важно за предоставяне на критична информация за мисиите на НАСА Artemis и други подобни".

 

Източник: TechNews.bg

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени