Администрацията на Байдън ще работи с технологичните гиганти по нови насоки за киберсигурност

В срещата участваха представители на "Майкрософт", "Гугъл", "Тревълърс", "Коалишън", "Амазон", "Епъл", "Алфабет" и Ай Би Ем

Майкрософт
Майкрософт Източник: Twitter

Американското правителство обяви, че ще работи съвместно с промишлеността за изготвяне на нови насоки за подобряване на сигурността в технологичната верига за доставки, а президентът на САЩ Джо Байдън призова ръководители от частния сектор да вдигнат летвата по отношение на киберсигурността, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

 

На срещи в Белия дом с Байдън и членове на кабинета му ръководители на големите технологични гиганти, финансовия сектор и инфраструктурни компании казаха, че ще направят повече във връзка с растящата заплаха от кибератаки срещу икономиката на САЩ.

 

Федералното правителство не може да посрещне това предизвикателство само, каза Байдън на присъстващите. Той изтъкна, че те имат властта, капацитета и отговорността да вдигнат летвата по отношение на киберсигурността.

 

След срещата от Белия дом съобщиха, че Националният институт по стандарти и технологии (Ен Ай Ес Ти NIST) ще работи с промишлеността и други партньори по нови насоки за изграждане на сигурна технология и за оценка на сигурността на технологията, включително по софтуер с отворен код.

 

"Майкрософт", "Гугъл", "Тревълърс" и "Коалишън" - доставчик на киберзастраховки, заедно с други участници се ангажираха да се включат в новата инициатива на Ен Ай Ес Ти.

 

Киберсигурността беше изведена на първо място в дневния ред на администрацията на Байдън след поредица от зрелищни атаки срещу компанията "СоларУингс", разработваща професионален софтуер за електронно управление и инструменти за дистанционно наблюдение, компанията транспортираща горива "Колоншиъл пайплайн", месопреработвателната компания Джей Би Ес и софтуерната фирма Kaseya. Атаките не засегнаха само конкретните компании, а и доставкитена гориво и храни в САЩ, отбелязва Ройтерс.

 

Имаме много работа, каза президентът Байдън като изтъкна както атаките с искане на откуп, така и опита му да накара руския президент Владимир Путин да потърси отговорност от базирани в Русия кибербанди.

Байдън подчерта и необходимостта от запълване на близо половин милион вакантни работни места в сферата на частната киберсигурност.

 

В срещата участваха също представители на "Амазон", "Епъл", "Алфабет" и Ай Би Ем. Националният директор по киберсигурност Крис Инглис и министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас също присъстваха на срещата.

 

"Майкросфт" обяви, че през следващите 5 години ще инвестира в киберсигурност 20 милиарда долара и ще предостави 150 милиона долара под формата на технически услуги за подпомагане на местните власти да подобрят киберсигурността, предаде АП.

 

Ай Би Ем планира да обучи 150 000 души по киберсигурност през следващите 3 години, а "Епъл" ще разработи нова програма за укрепване на веригата на доставки.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени