Американски учени откриха връзка между Ковид-19 и увреждането на мозъчните съдове

Американски учени са открили връзка между заразяването с Ковид-19 и увреждането на кръвоносните съдове на мозъка. Изследванията на нефрофизиолозите са публикувани в списание "New England Journal of Medecine"

Американски учени откриха връзка между Ковид-19 и увреждането на мозъчните съдове
Американски учени откриха връзка между Ковид-19 и увреждането на мозъчните съдове

Единият от авторите на научната публикация, научният сътрудник от Националния институт за неврологичн иразстройства и инсулти на САЩ Авиндра Нат пояснява в публикацията какво се случва в резултат на възпалителните реакции, които са свързани с проникването на вируса в организма. В хода на изследването д-р Нат и неговите колеги проучват как SARS-Cov-2 мое да попадне в човешкия мозък и да наруши неговата работа. Те са изследвали доколко се е изменило състоянието на кръвоносната система на мозъка при няколко десетки болни от коронавирус, починали в периода март-юли миналата година. Снимки с магнитно-резонансна томография са показали множество огнища на възпаление и малки кръвотечения в мозъка, кръвотечение през стените на мозъчните капиляри. Изследователите изучават срезове от тези части на мозъка на заразени и починали от Ковид-19 и установяват, че очакванията им да видят следи от увреждани вследствие на инфекцията и хроничния недостиг на кислород не се оправдават.
Вместо това те откриват множество локални увреждания на нервната тъкан, които обикновено се появяват вследствие на инсулт или възпаление на мозъчните полукълба. Установили са също така, че нито в самия мозък на болните, нито в мозъчните съдове може да бъде открит вирус. Оказва се, че капилярите на мозъка са се разрушили не от заразяването с Ковид-19, а като резултат от високата активност на имунитета: той започва да атакува не сам овируса, но и здравите клетки на кръвоносните съдове. Сега на екипът от изследователи им предстои да изяснят колк одълго остава увреждането на съдовете на мозъка и да подобрят терапията, способна да ги предотврати или отстрани. 

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени