Археолозите извадиха откритото в Сансиндуей в провинция Съчуан бронзово дърво

През 1986 г. в яма номер 2 бяха намерени още няколко такива, като само три от тях бе възможно да бъдат възстановени

Откритото в  Съчуан бронзово дърво
Откритото в Съчуан бронзово дърво Източник: Радио Китай

След няколко месеца разкопки археолозите извадиха откритото в Сансиндуей в провинция Съчуан бронзово дърво. По-рано през март те намериха шест нови жертвени ями със стотици артефакти, сред които изделия от слонова кост и бронз, пише "24 часа". Ръководителят на разкопките на яма номер 3 Сю Фейхун обясни, че част от бронзовото дърво е било забелязано в средата на изкопа още през месец март. Въпреки това обаче са били необходими около четири месеца, за да го извадят, защото е било притиснато от купчина други предмети.


Бронзовото дърво не е единственото, открито в Сансиндуей. През 1986 г. в яма номер 2 бяха намерени още няколко такива, като само три от тях бе възможно да бъдат възстановени. Според Сю Фейхун новооткритото дърво е подобно на едно от предишните, за което на археолозите им отне повече от десетилетие, за да го реставрират. "Не изключваме възможността, че новото ни откритие е част от предишното дърво от яма 2. Ако успеем да ги съберем заедно, ще открием отговорите на много академични въпроси."


Определяни като една от най-важните древни останки, открити през 20-ти век, руините Сансиндуей са съкровищница, пълна с множество изделия от керамика, нефрит, бронз и злато, датиращи от преди около 3000 години.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени