Астероид с размерите на Айфеловата кула се движи в посока към Земята

Обектът, получил името Нерей – "Старецът на морето" ще прелети покрай Земята на 11 декември

Астероидът е с размери почти три пъти по-големи от футболно игрище
Астероидът е с размери почти три пъти по-големи от футболно игрище Източник: Zonanews
Астероид с размерите на Айфеловата кула се движи в посока към Земята, съобщава изданието Daily Record, като се позовава на НАСА. Обектът е получил името Нерей – "Старецът на морето", както е известен в древногръцката митология.
 
"Астероидът 4660 Нерей, с размери почти три пъти по-големи от футболно игрище, се класифицира като "потенциално опасен", става ясно от статията. Диаметърът на Нерей е 330 метра, което надвишава с 90% повечето други астероиди.
 
Обектът ще прелети покрай Земята на 11 декември. Потенциален удар с такъв астероид ще бъде разрушителен, но според НАСА Нерей няма да се приближи на по-малко от 3,9 млн. километра от нашата планета. Това разстояние е десет пъти по-голямо от дистанцията между Земята и Луната. В близките десетилетия астероидът ще се върне към Земята 12 пъти, но най-близо ще се озове той до нашата планета на 14 февруари 2060 г., когато космическият обект ще прелети на около 1,2 млн. километра.
 
Само след дни - още на 20 ноември, друг астероид – 2016 JG12 – ще прелети покрай Земята. Той ще премине на разстояние 5,5 млн. километра от нашата планета.
 
Източник: actualno.com

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени