Астронавтите на МКС използват памперси заради повредена тоалетна

Астронавтката на НАСА Меган Макартър описа вчера ситуацията като "неотговаряща на най-високите стандарти", но поддаваща се на справяне

Пътуването към Земята ще трае 20 часа
Пътуването към Земята ще трае 20 часа Източник: "Роскосмос"
Астронавтите, които трябва да напуснат Международната космическа станция (МКС) през уикенда, ще са принудени да използват памперси при прибирането си на Земята, тъй като тоалетната в тяхната капсула е извън строя, пише "24 часа".
 
Астронавтката на НАСА Меган Макартър описа вчера ситуацията като "неотговаряща на най-високите стандарти", но поддаваща се на справяне. Космическият полет е пълен с множество малки предизвикателства, каза Макартър на пресконференция, в която участва от орбита. Това е просто още едно от тези, с които ще се сблъскаме, затова не се тревожим прекалено. Пътуването към Земята ще трае 20 часа.
 
Френския астронавт Тома Песке каза на журналистите, че изминалите 6 месеца са били доста натоварени за него и колегите му. Астронавтите извършиха поредица от излизания в космоса, за да регулират електроснабдителната мрежа, изтърпяха непредвидени тласъци на двигателя, предизвикани от скачени руски компоненти, накарали МКС да започне да прави кратки завъртания, и посрещнаха на борда частен руски снимачен екип.
 
Астронавтите трябваше да се заемат и с теча от тоалетната като издърпат панели в капсулата, под които се била събрала урина. Проблемът бил забелязан за пръв път по време на частния полет на "Спейс Екс" през септември, когато се извадила тръба и под панелите на пода се разляла урина.
 
Инженери установиха, че капсулата не е структурно компрометирана от телесната течност и ще е безопасна за полета към Земята.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени